Spring naar de content

Kritiek op blank Hollywood neemt toe in aanloop naar Oscar-uitreiking

Zondagavond werden de SAG Awards uitgereikt aan de beste acteurs en actrices in Amerikaanse (televisie)films en series. De vakbond Screen Actors Guild beloonde onder meer Kevin Spacey voor zijn hoofdrol in House of Cards, Eddie Redmayne voor zijn vertolking van Stephen Hawking in The Theory of Everything, Julianne Moore voor haar rol in Still Alice en, last but not least, Viola Davis, voor haar hoofdrol in een nieuwe misdaadserie. Haar ontvangstspeech was zeer emotioneel, maar de oplettende toehoorder kon vooral een zeker misnoegen bespeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

“Bedankt dat ik – als donkere, 49 jaar oude Afro-Amerikaanse vrouw, een mysterieuze  sexy dame mag spelen.” Het is niet zomaar een slijmerig praatje dat mevrouw Davis hier verkondigt. Ze reageert op de kritiek die een tv-recensent van The New York Times leverde op haar hoofdrolrol in de misdaadserie How to Get Away with Murder. Davis zou met haar verschijning niet voldoen aan de voorwaarden van ‘klassieke schoonheid’ in Amerikaanse televisieseries, en de Afro-Amerikaanse producer Shonda Rhimes zou ‘een boze zwarte vrouw’ zijn die de personages in haar televisieseries naar haar eigen beeld schept.

Blank
Viola Davis is niet de enige die zich beklaagt over het gebrek aan etnische diversiteit in de  Amerikaanse televisie- en filmindustrie. Toen eerder deze maand de Oscarnominaties bekend werden gemaakt, haalde de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de beeldjes uitreikt, zich de nodige verontwaardiging op de hals door louter blanke acteurs te nomineren.
Niet één van de twintig genomineerde acteurs en actrices is van Afro-Amerikaanse komaf. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1998, vier jaar voordat Halle Berry als eerste en vooralsnog enige donkere actrice de Oscar voor Beste Actrice won. Je zou kunnen stellen dat er dit filmjaar weinig donker talent was om uit te kiezen, maar dat is onzin. De jury nomineerde immers Selma, over het leven van Martin Luther King en de mars voor gelijke burgerrechten in 1965, als Beste Film, maar de individuele prestaties van de overwegend donkere cast bleven buiten beschouwing. De hashtag #OscarSoWhite was dagenlang trending op Twitter.

Blank herenclubje
De kritiek op de keuze van de Academy is niets nieuws. Regisseur George Lucas (de maker van Star Wars) liet zich onlangs fel uit over de Academy, waarvan hij zelf geen lid is vanwege de aanhoudende controverse rondom het prestigieuze filminstituut. “Het is een politieke campagne. Het heeft helemaal niets te maken met artistieke verdiensten,” aldus Lucas. Een onderzoekje naar de samenstelling van de Oscarjury uit 2012, ter ere van het 85-jarige bestaan van de Academy, schetste het beeld van een blank herenclubje. 23 procent van de juryleden is vrouw, en slechts 6 procent heeft een kleurtje.

Bhvi-TKCMAAysvu

Viola Davis is een van de weinige donkere vrouwen die wel werden genomineerd voor een Oscar, voor haar rol als onderdrukte bediende in The Help. En vorig jaar sleepte de Keniaanse actrice Lupita N’yongo een Oscar in de wacht voor haar bijrol als slavin in 12 Years a Slave.

Dit jaar zullen de Oscarbeeldjes in blanke handen vallen. De president van de Film Academy, Cheryl Boone Isaacs, zei in een reactie op de kritiek dat de samenstelling van de jury het afgelopen jaar al sterk is veranderd. Ze wilde niet ingaan op de vraag of de juryleden zich niet geneerden. Een betere vraag was allicht geweest of zij zich als Afro-Amerikaanse in de kritiek kon vinden.

87th Academy Awards Nominations Announcement
President Boone Isaacs (rechts) maakt nominaties bekend Beste Actrice van 87ste Academy Awards.