Spring naar de content

Waarom de kandidaatstelling van Van Praag voor de sier is

Michael van Praag verraste iedereen met zijn aankondiging een gooi te doen naar het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. Daarmee gaat hij de concurrentie aan met de huidige voorzitter, Sepp Blatter. Maar die zit al zo lang en vast in het zadel, dat iemand van heel goedne huize moet komen om het stokje van hem te kunnen overnemen. Maakt Van Praag een kans, of doet hij mee voor de sier?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Michael van Praag beschikt over de noodzakelijke steun van minimaal vijf nationale bonden om mee te kunnen doen en brengt het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond daar dinsdag schriftelijk van op de hoogte. Blatter staat al sinds 1998 aan het roer van de FIFA en krijgt vooral de laatste jaren steeds meer kritiek. Er wordt al flink gespeculeerd of Van Praag ook daadwerkelijk voorzitter van de FIFA kan worden. De grote vraag is dan ook of hij een kans maakt. Een van zijn tegenstanders, Mino Raiola, heeft zijn eigen kandidatuur vandaag laten varen. De zaakwaarnemer van voetballers als Zlatan Ibrahimovic en Mario Balotelli heeft tegenover de NOS te kennen gegeven Van Praag te steunen.

praag640

Maar daarmee is Van Praag er natuurlijk niet. De FIFA heeft 209 leden, en die hebben allemaal een gelijke stem. Van Praag moet daarom een meerderheid halen van minimaal 105 stemmen. De kans dat hij wint is klein, maar Van Praag heeft aan de andere kant ook niets te verliezen. Van de Afrikaanse landen moet Van Praag het in ieder geval niet hebben. Sepp Blatter kan op vrijwel onvoorwaardelijke steun uit die hoek kan rekenen. “Afrika staat achter Blatter. Je zult merken hoe populair hij is op dit continent,” zegt Kwesi Nyantakyi, voorzitter van de Ghanese voetbalbond en lid van het uitvoerend comité van de overkoepelende Afrikaanse bond.

Nyantakyi bevestigt vandaag dan ook dat alle 53 Afrikaanse landen op Blatter gaan stemmen. “We hebben afgelopen jaar in Rio de Janeiro zijn kandidatuur al officieel aanbevolen,” aldus Nyantakyi.

De suggestie dat Blatter zijn stemmen koopt, wijst hij van de hand. “Europa begrijpt het niet. Ze zeggen dat het gaat om geld van de FIFA en niet van Blatter. Maar daar gaat het niet om. Hij is begonnen met hulpprogramma’s die het Afrikaanse voetbal een boost hebben gegeven. Hij heeft veel gedaan voor dit continent.”

blatter640

Ook landen uit Oceanië en Azië stemmen zo goed als zeker voor Blatter. “Vorig jaar hebben we ons tijdens het congres gezamenlijk achter Blatter geschaard. Dat blijft zo. We gaan onze positie niet veranderen,” zei voorzitter Shaikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa van de Aziatische federatie. Wie dan een optelsom maakt van alle landen uit die drie werelddelen, komt al uit op 111 stemmen. Daarmee lijkt Blatter zeker van zijn herverkiezing.

Van de Franse kandidaat David Ginola wordt gezegd dat zijn kandidaatstelling een publiciteitsstunt is. Nu lijkt dat bij Van Praag niet het geval, maar zijn deelname zal toch echt meer voor de sier zijn dan dat hij een serieuze kans maakt. De meerderheid van de FIFA-leden heeft immers al aangegeven op Blatter te stemmen.

De bal is rond en in het voetbal is alles mogelijk, maar dat de verkiezingen op 29 mei voor een aardverschuiving zullen zorgen bij de FIFA lijkt vooralsnog uitgesloten.