Spring naar de content

Opmerkelijk: zo gaan Japanners om met terrorismedreiging

In Japan is een nieuwe photoshoprage aan de gang. Toen vorige week een filmpje van IS verscheen waarin twee Japanse gijzelaars werden vertoond, ging het land er wel heel bijzonder mee om. Onder de hashtag  (vrij vertaald: #ISISslechtefotocollage) worden allerlei creaties gedeeld die de gijzeling op de hak nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Die creaties zijn op het eerste gezicht wrang en ongemakkelijk. Dat de bedreigingen van Islamitische Staat serieus zijn, kan niemand immers meer ontkennen. Op 25 januari verscheen er een video waarop de journalist Kenji Goto, een van de gegijzelde Japanners, een foto vasthield waarop het lichaam van de onthoofde Haruna Yakuawa te zien was. Toen was de photoshoprage al in volle gang, en dat photoshoppen gaat nog altijd door.

Cynische grappen over terrorisme zijn natuurlijk niet puur Japans. Het satirische tv-programma South Park maakte in het verleden al afleveringen over Bin Laden, en dan hebben we het nog niet over de cartoons van bijvoorbeeld Charlie Hebdo. Maar deze fotocollages zijn wel uniek in hun soort. Van helden uit Japanse tekenfilms tot vibrators, alles wordt ingezet. Hier een kleine selectie van de photoshophumor, die vanuit het Westen zowel steun als kritiek krijgt.

 

 

 

 

Onderwerpen