Spring naar de content

Zien: Franse regering start video-campagne tegen jihadisten

Internationaal jihadisme wordt een steeds groter probleem. Duizenden jongeren zijn al richting Syrië en Irak gereisd. De ronselaars van Islamitische Staat verstaan hun vak, dus een echte kentering in die cijfers is nog niet te verwachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Met gelikte videoproducties en twitterende strijders (tot aan IS-strijders poserend met katten aan toe) worden zo’n beetje alle digitale bronnen aangeboord om vers vlees aan te laten voeren. Online radicalisering is, zeker na Charlie Hebdo, een reëel probleem waar inlichtingendiensten niet meer omheen kunnen.

Maar hoe bestrijd je een groepering die haar giftige boodschap door de eindeloze gangen van het wereldwijde web slingert, in de hoop dat er aan de ontvangende kant een potentiële rekruut zit? Deze redenering moet de Franse regering gehad hebben met het maken van bijgevoegd filmpje.

In het filmische beeldmateriaal van IS worden de strijders voorgesteld als helden, het land als een paradijs. Terwijl de werkelijkheid vele malen minder rooskleurig is. Een nieuwe strijder komt in een volledig kapotgeschoten land terecht waar hij moet meehelpen met het doden van onschuldigen en moederziel alleen een akelige dood sterft. Een jihadbruid voedt haar kinderen op tussen dood en verderf.

Dat is zo’n beetje de boodschap die het SIRE-achtige filmpje laat zien. Compleet met schokkende beelden van kruisigingen en terechtstellingen. Maar het is de vraag in hoeverre een toekomstige IS-strijder, die vaak ook al zijn eigen portie gruwelijkheden op het internet heeft gezien, hier vatbaar voor is.

Waarschijnlijk is dit filmpje daarom een kleine druppel op een enorm grote gloeiende plaat. Maar zelfs wanneer 1 op de 10.000 jihadisten na het zien van de beelden zijn of haar koffers weer uitpakt en geen carrière in het moslimterrorisme meer ambieert, is het niet zinloos.

 

Onderwerpen