Spring naar de content

Eenmalig: befaamde Big Mac-saus te koop via eBay

Superfoods zijn leuk en aardig, maar eens in de zoveel tijd lonkt de Big Mac. Hoeveel nostalgie je er ook op loslaat, eigenlijk moet je concluderen dat de burger toch niet zo heel lekker smaakt. Zoals bij elke guilty pleasure komt dat schuldgevoel pas na de laatste hap. Toch is er iets speciaals aan de Big Mac, en dat zit ’m vooral in de saus. Een ingrediënt dat tot nu toe uitsluitend in McDonald’s-filialen kon worden aangetroffen. Inderdaad, tot nu toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Zoet maar toch zuur, en ook nog romig. De tot voor kort exclusief bij McDonald’s verkrijgbare Big Mac-saus wordt nu geveild op eBay. Het hoogste bod bedraagt al 23.100 Australische dollar. Waarom die munteenheid? Omdat de speciale saus alleen down under te koop is.

Op de veiling zal een fles van 500 milliliter worden verhandeld. Het is een van de 200 exemplaren die wereldwijd in omloop worden gebracht. De flacon wordt aangeboden door Ronald McDonald House Charities, de liefdadigheidsinstelling van de fastfoodgigant, waar tevens de volledige opbrengst naartoe gaat. Bieden kan nog tot 11 februari.

Wie een van de andere 199 exemplaren wil bemachtigen, moet naar Australië afreizen. Daar zal de saus namelijk in de supermarkt te koop zijn. De Australische supermarktklanten betalen fors minder dan de eBay-klant, omgerekend zo’n 0,34 eurocent. Het is voor het eerst dat deze saus rechtstreeks op de markt komt voor de consument, dat wil zeggen zonder aankoop van een hamburger. Tot voor kort werd de saus alleen aan McDonald’s-filialen geleverd.

Symbool kapitalisme
De Big Mac is sinds 1968 te koop. Maar hij is allang veel meer dan een burger alleen. De iconische hamburger is verheven tot symbool voor het kapitalisme. Wat hem uniek maakt, is niet de stapeling van twee hamburgers, maar de bijzondere Big Mac-saus. In de Amerikaanse reclamecampagne uit 1974 die de burger op de kaart zette, wordt die aangeprezen als geheime saus. Een special ingredient, zoals Coca Cola met zijn zogenaamde 7x (een nog altijd onbekend bestanddeel), bleek de saus niet te hebben, maar door de campagne kreeg de saus wel een soortgelijke status. Het mysterie van de Big Mac-saus is vooral de onnavolgbare smaakcombinatie.

Heeft u toch zin om uw gerechten met de Big Mac-saus te verrijken? Dan ziet u in onderstaand filmpje hoe de saus wordt gemaakt.

Heilig water van ‘the King’
De hamburgersaus is niet het enige product in de categorie eet- en drinkwaren dat voor veel geld werd aangeboden op eBay. Water waar Elvis Presley in 1977 van zou hebben gedronken (455 dollar), een stukje ontbijtgraan dat lijkt op E.T. (1035 Australische dollar) en een half-opgegeten tosti waar met wat fantasie de beeltenis van Maria in te herkennen is (28.000 dollar) gingen de Big Mac-saus al voor.

Onderwerpen