Spring naar de content

Nu ook mogelijk met een smartphone: bloed testen

Onze smartphones hebben talloze mogelijkheden. Ze weten waar op aarde wij ons bevinden, ze herkennen muziek en sommige types kunnen zelfs een gesprek voeren. De smartphone heeft al een groot deel van het takenpakket van de computer overgenomen, en dat lijkt alleen maar meer te worden. Want het is nu zelfs mogelijk om met een smartphone bloed te testen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Waar we vroeger naar de huisarts, een polikliniek of het ziekenhuis moesten om bloed te laten prikken, lijken we dat in de toekomst zelf te kunnen doen. Wetenschappers van de Amerikaanse Columbia University hebben een mobiele test ontwikkeld, waarmee mensen zich zelf kunnen testen op hiv en syfilis. Een mobiele soa-test, zeg maar.

Het apparaatje dat een prikje in de vinger maakt – het is iets groter dan een smartphone – is door de onderzoekers zelf ontwikkeld, en kan makkelijk aangesloten worden op een mobiele telefoon, die het bloed vervolgens analyseert. Binnen een kwartiertje stelt de bijbehorende app de diagnose. Een artikel over het apparaatje verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

app2640
Bron: Samiksha Nayak, Columbia Engineering

De uitvinding is met succes getest in Rwanda. Hulpverleners kregen daar, na een training van een half uur, een smartphone en de dongel mee, om bloed te testen in een gezondheidskliniek. Dat bleek simpel en succesvol.

Onderzoeksleider Samuel Sia is positief over de uitkomst en ziet een mooie toekomst voor zijn de uitvinding. “Door syfilis-infecties vaker op te sporen kunnen we het aantal doden terugbrengen naar een tiende. Als er dan ook nog snel medicatie beschikbaar komt, zouden we zelfs de verspreiding van hiv een halt kunnen toeroepen.” De betrokken patiënten reageerden bijna allemaal positief op de snelle en simpele methode en zeiden het apparaatje ook aan anderen te zullen aanraden.

De aandacht gaat nu in eerste instantie uit naar de soa-test, maar volgens de onderzoekers kunnen in principe alle mechanische, optische en elektronische functies van een laboratoriumonderzoek ook door het apparaatje worden uitgevoerd. Dat kan een hoop geld besparen, want het apparaatje kost zo’n 30 euro. Dat is een stuk goedkoper dan de dure apparatuur in laboratoria, die soms duizenden euro’s kosten. “We zijn erg enthousiast over de volgende stappen om dit product op de markt te brengen in ontwikkelingslanden,” aldus Sia. “En we zijn even enthousiast om uit te zoeken hoe andere patiënten en consumenten baat kunnen hebben bij deze technologie.”

Onderwerpen