Spring naar de content

Friet en tieten

Vrienden betitelen mij tijdens stedentrips graag als cultuurbarbaar of kunsthater. Zelf hou ik het er liever op dat ik een selectieve kunst- en cultuurliefhebber ben, al mag ik graag mijn rol als cultuurbarbaar spelen. Wanneer zij een bezoek aan een museum met moderne schilderkunst voorstellen, antwoord ik braaf dat ik er niet zoveel voor voel om naar willekeurig neergekwakte opgedroogde verf te kijken. In het Reina Sofia kijk ik verloren om mij heen wanneer ik ontdek dat de doodgewone Honeywell-thermometer moet doorgaan voor kunst. Ik hou niet van kunst waarvan de boodschap even mistig is als een songtekst van Bløf. Helder. Duidelijk. Simpel. Zo zie ik kunst het liefst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

De wens tot een oppervlakkige betekenis voelde ik ook toen ik op internet de fotoserie Sex and Takeout van de Australische fotografe Sarah Bahbah tegenkwam. De titel van de fotoserie op Instagram dekt perfect de lading. Op de kiekjes worden seks (of in ieder geval naakte lijven) en afhaalmaaltijden/fastfood gecombineerd. We zien onder meer een jongedame die twee pizzapunten voor haar borsten houdt, een stel dat na een seksueel avontuurtje een bak bami op het liefdesnest heeft gezet en een jonge deerne die zittend op een kastje een pizza met de tekst ‘fuck me’ voor haar ontblote bovenlijf houdt.

Twee vragen bekropen mij bij het zien van deze foto’s. Wat ging er door de fotografe heen toen zij dit project bedacht? En in het verlengde daarvan: waarom de combinatie fastfood en naakt? Aangezien ik op mijn mails aan de fotografe geen antwoord kreeg, moet ik het doen met de beschikbare informatie op internet. Volgens de website Beautiful Decay zijn voedsel en seks voor fotografe Bahbah nauw verbonden. “Voedsel en seks roepen dezelfde plezierige gevoelens en ervaringen op, dus is het logisch dat ze gelijktijdig genoten worden,” lees ik op de website.

Een combinatie die mij allesbehalve logisch lijkt. Dat je na het uitgaan een broodje shoarma scoort snap ik, die twee horen bij elkaar als Bert en Ernie. Maar een broodje shoarma mee naar huis nemen, op de bedrand opeten en vervolgens met een knoflookwalm je geliefde wakker kussen voor een potje seks lijkt me niet bevorderlijk voor je relatie en seksleven. Sommige stellen steken na de seks een peuk op, maar er is geen enkel stel dat na dampende seks gelijk naar de app van Thuisbezorgd grijpt om pizza’s te bestellen. Tenminste, dat denk en hoop ik.

Samengevat: ik begrijp helemaal niets van dit kunstproject. De foto’s zijn geestig en sexy, maar roepen vooral vragen op. Nu schijnt het de bedoeling te zijn dat kunst je aan het denken zet. Maar wil ik wel dat mijn hoofd nog voller raakt met triviale vragen als: waarom komt iemand op het idee om naakte mensen met snacks voor hun intieme delen voor de camera te slepen? Naast deze vraag heeft dit kunstproject nog meer van mijn hersencapaciteit opgeslurpt, omdat het puberale liedje ‘FRIET EN TIETEN, JALALALA’ al twee dagen in mijn kop gebeiteld zit.