Spring naar de content

Het grote gat dat Jon Stewart achterlaat op de linkse late avond

Zeventien jaar lang, vier avonden per week. Veel Amerikaanse kijkers weten niet beter dan dat Jon Stewart zijn Daily Show presenteert. Een studie uit 2010 toonde zelfs aan dat de Daily Show samen met The Colbert Report de belangrijkste nieuwsbronnen zijn voor jongeren, meer dan bijvoorbeeld The New York Times.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Maar dat tijdperk lijkt nu voorbij. Presenteerde eind vorig jaar Stephen Colbert al zijn laatste Colbert Report, dinsdag kondigde ook Jon Stewart (52) aan te gaan stoppen met zijn populaire nieuwsshow. Wat achterblijft, is een groot zwart gat op de late avond voor de linkse Amerikaanse nieuwsconsument.

Naar eigen zeggen vond Stewart het tijd om het stokje over te dragen aan een ander. Maar een geschikte opvolger vinden, dat lijkt nog niet mee te vallen. Stewart was méér dan een doorgeefluik van informatie, en zeker meer dan een nieuwslezer. Hij was ‘het morele geweten van jongeren’ en zijn vertrek is ‘het einde van een tijdperk’, zijn veelgehoorde reacties.

Stewart stak zijn kritiek op traditionele media niet onder stoelen of banken. Zijn ‘beste moment’ beleefde hij volgens website Mother Jones in 2004. In het filmpje leest hij CNN Crossfire de les: niet veel later wordt het programma van de buis gehaald (zie de video onderaan de pagina). Ook van zijn kritiek op president George W. Bush maakte Stewart geen geheim. Andere memorabele momenten zijn terug te zien via deze link.

Wat TIME betreft is het nu tijd voor een vrouwelijke anchor op de late avond. Daarvan is er, schokkend genoeg, nog geen één. En als het aan TIME ligt, is Stewarts zender Comedy Central de aangewezen partij om hier verandering in te brengen. Volgens onderzoek is het publiek (60 procent van de kijkers is man) er klaar voor. De Daily Show wordt ook in Nederland uitgezonden. Of dat met de opvolger ook het geval zal zijn, is nog niet bekend.