Spring naar de content

Stonede automobilist rijdt vele malen veiliger dan dronken bestuurder

Wat is gevaarlijker: autorijden wanneer je dronken of stoned bent? Een simpele vraag, waarop nu ook een simpel antwoord is: wie achter het stuur kruipt na het roken van een joint heeft een kleinere kans om in een ongeval verzeild te raken dan een bestuurder die gedronken heeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Sterker: na het roken van wiet is er geen statistisch significante toename van het risico op een ongeval in vergelijking met rijden in nuchtere toestand, terwijl bij alcohol het gevaar juist exponentieel toeneemt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dit alles blijkt uit onderzoek (PDF) van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration. “At the current time, specific drug concentration levels cannot be reliably equated with a specific degree of driver impairment“, aldus de instantie. Onderstaande grafiek laat het immense verschil in risico zien als gevolg van marihuana- en alcoholgebruik in de Verenigde Staten.

(bron: Washington Post)
(via: Washington Post)

Het onderzoek is echter geen vrijbrief om compleet stoned achter het stuur te gaan zitten. De onderzoekers spoedden zich te zeggen dat de onderzoeksresultaten ‘niet aangeven dat drugsgebruik door bestuurders risicovrij is’. Ander onderzoek suggereert dat grote concentraties THC (de werkzame stof in hennepproducten) in het bloed kunnen leiden tot ‘substantiële’ aantasting van de stuurmanskunsten, met name bij gelegenheidsrokers.

Onderwerpen