Spring naar de content

Cultuuragenda: Johnny ontmoet Shaffy, Erotiek in de Gouden Eeuw, Leo Gestel

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: Johnny Jordaan ontmoet Ramses Shaffy, een overzichtstentoonstelling van het werk van de modernistische kunstschilder Leo Gestel (1881-1941) en een antwoord op de vraag: hoe zag erotiek er in de zeventiende eeuw uit?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

> Johnny ontmoet Shaffy
Johnny Jordaan en Ramses Shaffy: allebei woonden ze in Amsterdam, en allebei worden ze gezien als een van de grootste zangers van de twintigste eeuw. Maar wat hebben ze eigenlijk met elkaar gemeen? Martin Spee en Hanneke van den Biggelaar kijken verder dan de ‘sterren’ die wij kennen, en nemen ons in de voorstelling Johnny ontmoet Shaffy mee op een muzikale (en, daar valt niet aan te ontkomen: humoristische) reis door het leven van beide zangers. Niet bekeken vanuit de jaren zeventig ≠ toen Shaffy en Jordaan allebei een rol hadden in de musical De Jantjes – maar bekeken vanuit het hier en nu.

Johnny ontmoet Shaffy. Zondag 15 februari in het Paleis van de Weemoed, Oudezijds Voorburgwal 15, Amsterdam. Vaste toegangsprijs: €17,50.

> Erotiek in de Gouden Eeuw
Hoe zag erotiek er in de zeventiende eeuw uit? Die vraag wordt beantwoord op zaterdag 14 februari (Valentijnsdag) 2015, op de thema-avond Erotiek in de zeventiende eeuw in het Muiderslot in Muiden. Tevens vormt deze avond de aftrap voor het themajaar Schrijvershuis P.C. Hooft. Hooft, een van de meest geliefde dichters van Nederland en schrijver van tal van erotisch getinte liefdesgedichten, woonde in de zeventiende eeuw enige tijd op het kasteel. Hoe de liefde er toen uitzag en wat er allemaal in de echtkoets werd uitgespookt, hoort u op deze avond van een gids.

Erotiek in de Gouden Eeuw. Zaterdag 14 februari 2015 op het Muiderslot in Muiden. Aanvang: 19:00 uur. Een kaartje kost €13,50.

 

> Leo Gestel. De mooiste modernist.
Sinds kort is er in Singer Laren een overzichtstentoonstelling (de eerste sinds twintig jaar) van Leo Gestel te bewonderen. Leo Gestel (1881-1941) was samen met generatiegenoten Piet Mondriaan en Jan Sluijters een van de kunstenaars die de kunst aan het begin van de twintigste eeuw radicaal hebben vernieuwd. Toch is hij bij het grote publiek vrij onbekend. In ruim honderd werken wordt zijn veelzijdigheid getoond en krijgt Gestel, meer dan eens een ‘het grootste vooroorlogse talent van Nederland’ genoemd, de eer die hem toekomt.

Leo Gestel. De mooiste modernist. Tot en met 25 mei 2015 in Singer Laren.

article