Spring naar de content

Dichter Herman de Coninck (1944-1997) kijkt binnenkort weer naar de flamingo’s

Dichter Herman de Coninck (1944-1997) krijgt een standbeeld in ZOO Antwerpen. Dat meldt zijn weduwe, schrijfster Kristien Hemmerechts, in een bijdrage op de website deredactie.be.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het standbeeld wordt geplaatst in de te restaureren tuin van het dierenpark, dat uitzicht heeft op het verblijf van de flamingo’s. De Coninck maakte graag een wandeling door de dierentuin, het liefst vergezeld door zijn dochter Laura. De dierentuin inspireerde hem ook tot vele dierengedichten. Over de flamingo’s schreef hij in zijn debuutbundel De lenige liefde (1969):

Ze zijn er bijna niet
zoals heel slanke vrouwen
na heel licht verdriet.
Met hun poten als met een dun pincet
pikken ze preuts hun tenen
uit het water op, o, ze
zijn zo rose
als gedachten van een maniërist.
Ze zijn vraagtekens achter al ons weten
en zo fraai dat we even
niet meer om een antwoord geven.

Hemmerechts schrijft dat er door de jaren heen al verschillende plannen zijn geopperd om De Coninck, een van de meest gelezen Vlaamse dichters van de vorige eeuw, te eren. Eerder was er al het plan om het Pieter de Coninckplein in Antwerpen om te dopen tot het Herman de Coninckplein, maar dat plan stuitte op veel weerstand. Het plan om een standbeeld te plaatsen bij café De Nieuwe Linde, waar De Coninck vele nachtelijke uren heeft gesleten, werd door Hemmerechts van de hand gewezen: “Nee, nee, zei ik, want ik zag hem daar al vereeuwigd met een Duvel in de hand.”

Wanneer het standbeeld zal worden geplaatst, is nog niet bekend. Het beeld zal in ieder geval worden gemaakt door Elke Van Steenbergen. Hemmerechts: “Haar werk is tegelijkertijd krachtig en broos, waardoor het perfect bij Hermans poëzie past.”