Spring naar de content

Herkenningssoftware geeft onthoofde koningin Boleyn nieuw gezicht

De in de zestiende eeuw levende Engelse koningin Anne Boleyn is zonder meer een van de meest bekende vrouwen uit de Britse geschiedenis, maar we weten nauwelijks hoe ze eruit ziet. Er zijn namelijk nauwelijks portretten uit haar tijd bekend, tot frustratie van de Britten. Nieuwe software heeft haar toch weer een gezicht gegeven, een nieuw gezicht zelfs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

anne640

Anna Boleyn was de tweede vrouw van Hendrik VIII en ook de moeder van de latere koningin Elizabeth I. Omdat Hendrik VIII haar verdacht van overspel, werd ze in 1536 opgesloten in de Tower Of London, om in datzelfde jaar onthoofd te worden. De vorst wilde op geen enkele manier meer aan haar herinnerd worden en liet daarom alle portretten vernietigen en haar zoveel mogelijk uit de geschiedenis wissen. Slechts een kleine afbeelding op een loden medaille bleef over.

Maar wetenschappers uit de Amerikaanse staat Californië hebben die medaille gebruikt om met behulp van gezichtsherkenningssoftware een aantal zestiende-eeuwse portretten te onderzoeken, om te zien of er mogelijk een nieuw portret van de koningin op zou duiken. De software vergeleek bij de serie portretten een reeks anatomische kenmerken zoals de breedte van de mond, de wenkbrauwen en de afstand tussen de ogen. Daar kwam één match uit: het Nidd Hall-portret van een vrouw met sieraden. Wetenschappers denken al lange tijd dat het om sieraden van Anne Boleyn gaat, maar vaak werd gedacht dat het om Jane Seymour ging, de derde vrouw van Hendrik VIII. Nu blijkt het toch om Anne Boleyn te gaan.

Maar er is ook slechter nieuws. Experts zeggen nu dat het portret van Boleyn dat in de National Portrait Gallery in Londen hangt, waarvan men altijd aannam dat het echt was, mogelijk niet echt de koningin is, ondanks dat ze een ketting met een B draagt. Dat zeggen ze nadat ook hierop de gezichtsherkenningstechnologie is losgelaten. Zo kan de technologie nog voor behoorlijk wat ophef gaan zorgen in de kunstwereld en komt er wellicht zowel nieuw als vals werk aan het licht. Zo vonden de onderzoekers tussen oude portretten ook mogelijk het oudste portret van de astronoom Galileo Galilei.