Spring naar de content

Candle, de christelijke versie van Blendle komt eraan!

Religie, het lijkt een kleine trend in medialand. Na het uitkomen van de glossy Jezus, twee weken geleden,die het (hoewel niet heel erg christelijk) prima deed in de kiosk, en de aankondiging van een heuse Mohammed-variant, worden nu ook de schrijfsels van het protestantse journaille dat ons land rijk is verkrijgbaar op één website.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Dat online doorgeefluik moet Candle gaan heten, overduidelijk een knipoog naar het populaire Blendle. En het is ook eenzelfde idee, namelijk het digitaal aanbieden van artikelen via een betaalmuur. Maar er is bij Candle wel een wezenlijk verschil: waar bij Blendle per artikel wordt afgerekend, betaalt de Candle-gebruiker een vast (nog niet vastgesteld) bedrag per maand, waarvoor hij 25 artikelen mag lezen.

Ook mag de Candle-gebruiker acht e-books per jaar uitkiezen, uiteraard ook allemaal van christelijke signatuur. De digitale kiosk zal dus alleen bladen en kranten aanbieden die ook ‘in den Heere’ zijn, en is een initiatief van de Erdee Media Groep (EMG), een uitgever van gereformeerde gezindte. EMG geeft onder anderen het Reformatorisch Dagblad uit.

Het initiatief staat nog in de kinderschoenen; momenteel wordt er een korte enquête aangeboden aan potentiële enthousiastelingen voor de dienst, met een twintigtal titels van kranten en kerkbladen die mogelijk een plaatsje gaan krijgen in de digitale kiosk.

Religieuze bladen en kranten kunnen van oudsher rekenen op een trouwe achterban. Het is daarom een plan dat het overwegen waard is, niet in de laatste plaats omdat het Protestantse Friesch Dagblad (een van de aangeboden titels) als enige krant in oplage steeg, en het Reformatorisch Dagblad het verhoudingsgewijs ook niet slecht doet.
Of de achterban ook webwijs genoeg is om de stap naar Candle te maken? Wie het weet, mag het zeggen…