Spring naar de content

Na het lezen van dit artikel eet u geen slavink meer

Deze week kopte EditieNL nog: ‘Een echte bink eet geen slavink’. Uit een onderzoek dat de Consumentenbond vandaag presenteert blijkt dat iedereen de vink beter kan laten liggen. Hoewel op de verpakking van het ‘oer-Hollandse in spek gewikkelde rolletje gehakt’ staat dat ze zo’n vijf dagen houdbaar zijn, blijkt dat in praktijk vaak anders te liggen. En de versheid is niet het enige waaraan het de gemiddelde slavink ontbeert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

De Consumentenbond testte slavinken van vijftien merken op kwaliteit. Eenderde van alle slavinken bevat zo veel bacteriën (meer dan 30 miljoen per gram) dat de kwaliteit erbarmelijk te noemen is. Sommige slavinken zijn bedorven, en enkele zelfs ‘ronduit bedorven’ (lees: 300 miljoen bacteriën per gram) volgens het onderzoek. Liefhebbers van slavinken kunnen nu nog terug en kiezen voor onwetendheid. Want na de rits ranzige feiten die de bond samen met experts presenteert, laat je het varkensrolletje voortaan wel liggen.

Puur en eerlijk
We beginnen met een lichtpuntje: de bacteriën salmonella en E. Coli (dat onder meer reizigersdiarree veroorzaakt) zijn niet aangetroffen (of in verwaarloosbare hoeveelheden). De bacterie listeria monocytogenes, vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, daarentegen wel: in één van de vijf geteste slavinken van Lidl.

De versheid laat te wensen over, dat meldden we al. Alleen de slavinken van Hoogvliet, AH Ambacht, Coop, Dirk en Plus scoren goed of zeer goed op versheid.  Op andere punten doen die het dan weer minder goed of zelfs ronduit slecht. De meeste slavinken zijn bijvoorbeeld te zout, en vrijwel alle merken leveren te vette slavinken. Zo is die van Plus zelfs 10 gram vetter dan op het etiket vermeld staat. Bovendien klopt de informatie op de etiketten niet altijd, en zijn de opschriften vaak onleesbaar.

Het dierenwelzijn staat ook niet hoog in het vaandel bij de meeste merken. Alleen de biologische slavinken van Dirk, Ekoplaza, Bio+ en de puur&eerlijk-slavink van de Albert Heijn doen het wat dat betreft (zeer) goed en hebben op hun etiket drie Beter Leven-sterren, wat inhoudt dat de dieren meer leefruimte hebben gehad en meer buiten zijn geweest dan soortgenoten die verdwijnen in producten zonder zo’n ster. De andere merken scoren wat dit betreft ondermaats.

Geen enkel merk scoort goed op de test. De slavinken van Hoogvliet en AH Ambacht krijgen het hoogste cijfer: 5,6 (van 10). De Lidl krijgt een 2,5, ver van wegblijven dus als we de Consumentenbond moeten geloven. We kunnen maar één conclusie trekken uit dit rapport: laat de slavink in het vervolg liggen.

Wat voor vleesproduct u wel in uw wekelijks avg’tje kunt gebruiken? Een rundervink, wellicht.