Spring naar de content

Mark Verheijen definitief niet meer te redden na ‘gratis VVD-feestje’

MET UPDATE – Het Tweede Kamerlid Mark Verheijen is opnieuw in opspraak geraakt door een artikel dat het AD vanochtend publiceerde. De krant ging de gangen van de VVD’er nog maar eens na en ontdekte dat er meer belastend materiaal rondzwierf over de politicus. Ditmaal: een gratis verkiezingsfeestje voor Mark Rutte op de Floriade.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Aankomende vrijdag begint het langverwachte derde seizoen van de Netflix-serie House of Cards. De mateloos populaire serie – wat we van de poldervariant De Fractie overigens niet kunnen zeggen – gaat over de machtsspelletjes die bij het beklimmen van de politieke apenrots worden gespeeld en over het misbruiken van die macht. Zoals al eerde werd geconcludeerd, wil Mark Verheijen graag aan dit spelletje meedoen, maar mist hij in tegenstelling tot Frank Underwood (het meedogenlozen House of Cards-hoofdpersonage, briljant neergezet door Kevin Spacey) de competenties om zich met de grote jongens te meten.

Mark Rutte op het 'gratis' podium op de Floriade
Mark Rutte op het ‘gratis’ podium op de Floriade

Hoe het uiteindelijk met Frank Underwood zal aflopen, weten we nog niet, maar de politieke carrière van Verheijen lijkt nu toch echt in de kiem gesmoord. Vandaag onthult het AD dat het op non-actief gestelde Kamerlid in 2012 een campagnefeestje voor Mark Rutte organiseerde op de Floriade, maar dat de VVD daar niets voor betaalde, terwijl de expositie sterk afhankelijk was van dergelijke inkomsten. Een VVD-woordvoerder bevestigt dat. Wat het extra pijnlijk maakt, is dat Verheijen als stichtingsbestuurder mede-verantwoordelijk was voor het prestigeproject dat de Floriade was, maar dat een financiële strop van 9 miljoen euro opleverde voor de Limburgse gemeenten die erin participeerden. Nog pijnlijker: Verheijen verklaarde destijds zelf dat alles volgens de boekjes was gegaan.

Premier Rutte weigert te reageren op de nieuw opgedoken feiten rondom ‘de andere Mark’, en dat lijkt een teken aan de wand. Want tot voor kort hield zowel Rutte als fractievoorzitter Zijlstra de Limburger de hand boven het hoofd, en de premier deed de heisa zelfs af als ‘nogal opgepompt’. Inmiddels is er ook geen sprake meer van het ‘oppompen’ van kleinigheden, maar van een opeenstapeling van grote en minder grote vergrijpen die vooral het imago van Verheijen schaden. Of moeten we zeggen: die bij herhaling laten zien hoe de beste man niet geschikt is om met (politieke) macht om te gaan?

De VVD laat op dit moment de eigen integriteitscommissie onderzoek doen naar het gedrag van Verheijen. Eerder deze week kwam een rapport van de provincie naar buiten dat Verheijen min of meer vrijpleit voor wat betreft zijn declaratiegedrag, maar zijn situatie lijkt niettemin onhoudbaar. De aanhoudende druk op en negatieve publiciteit rond Verheijen kan de VVD in de aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen niet gebruiken.

UPDATE 13.00: Mark Rutte heeft zijn stilzwijgen doorbroken over de jongste affaire-Verheijen. De premier zegt niks te weten over de financiële afwikkeling van het feestje en enkel als spreker te zijn uitgenodigd. Van ‘steunen’ is via ‘zwijgen’ nu dus voor de strategie ‘afstand nemen’ gekozen. Het laat zich raden wat dit betekent voor de kans dat Verheijen nog zal terugkeren als VVD-Tweede Kamerlid.