Spring naar de content

Cultuuragenda: Studio Roosegaarde, Zij Was Eens… en Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: een nieuw project van Studio Roosegaarde, de tentoonstelling Zij was eens… en Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Waterlicht
Onwetende wandelaars in de uiterwaarden bij Westervoort zullen dit weekeinde raar opkijken als ze het nieuwe kunstproject Waterlicht van Daan Roosegaarde zien. Het is namelijk niet het noorderlicht of een of andere buitenaarde entiteit die het water van de IJssel beschijnt, maar blauw laserlicht. Het licht toont tot welke hoogte ons land onder water zou staan als er geen dijken waren gebouwd. Het zeeniveau wordt door middel van talloze haarscherpe leds aangegeven. Als je langs de dijk loopt, lijkt het daardoor alsof het hoogwater is, maar loop eenmaal in de hoogwatergeul, dan is het net of je je in een onderwaterwereld bevindt. Zowel de kracht als de kwetsbaarheid van ons land worden met een paar lichtstralen tot uiting gebracht.

Waterlicht is tot en met zondag 1 maart 2015 te bezoeken. Waar in Westervoort u precies moet zijn om de lichten te zien, leest u hier.

O1

Zij was eens…
Zij was eens de verleidster, muze, minnares, verraadster of moedergodin… Deze week opende de tentoonstelling Zij was eens… in TETEM Kunstruimte in Enschede. De expositie sluit aan bij de tentoonstelling Kadinlar van museum TwentseWelle. Kandilar, dat ‘vrouwen’ betekent in het Turks, neemt de bezoeker aan de hand van tien inspirerende vrouwen – zoals Cybele (moedergodin) en Artemis (vruchtbaarheidsgodin) – mee door de geschiedenis van het schiereiland Anatolië.

De tentoonstelling Zij was eens… behandelt diverse sprookjes en volksverhalen uit Turkije, en laat de bezoeker kennismaken met de vrouwen die hierin een rol spelen. Verleidsters, verraadsters, muzes en moedergodinnen – allen passeren zij de revue. Met medewerking van: Marina Abramović, Marlene Dumas, Esiri Erheriene-Essi, Lilith Love, Sarah Maple en Sanja Medic.

De tentoonstelling ‘Zij was eens…’ is tot en met 26 april 2015 te zien in TETEM Kunstruimte in Enschede.

Marlene Dumas: Barbie.
Marlene Dumas: ‘Barbie (with the pearl necklace)’

Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy
Voor zijn rol als Ramses Shaffy in de dramaserie over diens leven won hij een Gouden Kalf. En dat is niet meer dan terecht: Maarten Heijmans (1983) speelt Ramses niet, hij ís het. Als de organisatie van het Nederlands Film Festival – het festival waar hij een Gouden Kalf won – hem vraagt of hij het leuk vindt om op het festival enkele nummers van de chansonnier ten gehore te brengen, zegt hij ja. Maar wel op een voorwaarde: dat hij de liedjes (Sammy, Zonder bagage, Laat me, wie kent ze niet) als Maarten Heijmans mag zingen, en niet als Ramses Shaffy. Dat mag. Deze clubtour is daar een verlengde van. Samen met een groep jonge muzikanten (die overigens weinig met de muziek van Ramses Shaffy hebben) toert hij de komende twee weken door het land.

‘Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy’ trekt van 1 maart 2015 tot en met 15 maart 2015 door Nederland. De complete speellijst vindt u hier.