Spring naar de content

Adieu, gratis plastic wegwerptas! Een zwanenzang

Het is voorbij. Na meer dan een halve eeuw boodschappen, broodjes kebab, braaksel van wagenzieke peuters, hondendrollen en kattengrind te hebben vervoerd c.q. opgevangen, is de plastic wegwerptas met ingang van 1 januari van het volgende jaar verboden. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Let wel: het gaat hier om de variant die nu nog hier en daar gratis weggegeven wordt. De dunne, snel scheurende plastic zak, die zelden vaker dan een keer gebruikt kan worden en vervolgens in de natuur terechtkomt, met een gerede kans in de maag van een zeldzame zeeschildpad te eindigen.

Eigenlijk is het ook bizar dat een voorwerp dat we maar zo kort gebruiken, lang nadat wij zelf tot stof zijn vergaan nog blijft rondwaren, als een spook van onze consumptiemaatschappij. In een aantal landen zijn de plastic ondingen dan ook al verboden, waaronder Rwanda. Maar ook China, een land dat in het algemeen niet als milieuvriendelijk te boek staat, vindt het welletjes en heeft de zakjes in de ban gedaan.

En Nederland zal nu volgen. Helaas voor de brakke student die steevast zijn boodschappentas vergeet en dus bij de groente-afdeling nog even snel een gratis tasje meepikt. Helaas voor de krent die niet voor een plastic tas wil betalen. En helaas voor iedereen die zijn avondeten bestelt via Thuisbezorgd.nl; gaan zij nu meer betalen voor een tasje om hun döner kebab?

Natuurlijk is het een goede zaak dat er eindelijk stappen worden ondernomen om dit nodeloze plasticafval te verdrijven. Het zal even wennen worden, maar uiteindelijk zal het ‘zakje’ in de vergetelheid raken. Al geldt dat jammer genoeg niet voor de exemplaren die al in de natuur terecht zijn gekomen. Hun aanwezigheid op de planeet zal nog van lange duur zijn, zoals bijgevoegd filmpje op prachtige wijze illustreert.