Spring naar de content

Hillary Clinton stelt zich al in april kandidaat voor Witte Huis

Voor velen zal het geen verrassing zijn dat Hillary Clinton een gooi gaat doen naar het Amerikaanse presidentschap. Formeel heeft ze zich nog niet kandidaat gesteld, maar de voormalige First Lady en haar adviseurs hebben de Democratische geldschieters laten weten dat ze zich in april officieel kandidaat zal stellen. Dat schrijft The Wall Street Journal. En dat is vroeger dan verwacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Het Witte Huis is voor Hillary Clinton geen onbekend terrein. Ze bracht er al acht jaar door als First Lady, tijdens de twee ambtstermijnen van manlief Bill Clinton, en later als minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama. Met haar politieke achtergrond en ervaring is het dan ook niet verwonderlijk dat ze nu voor de machtigste baan ter wereld gaat. Welingelichte bronnen in het Democratische kamp, waar de Clintons toe behoren, hebben nu gemeld dat ze zich in april officieel kandidaat gaat stellen voor het Witte Huis. Clinton heeft de planning voor haar campagne naar verluidt rond, en de meeste functies voor het campagneteam zijn ingevuld.

clinton640

Mevrouw Clinton staat nog niet echt te trappelen om aan de race te beginnen en wil de campagne het liefst zo kort mogelijk houden. Maar omdat de Republikeinen er al druk mee bezig zijn en de druk vanuit haar partij daarom groter wordt, is besloten om nu te beginnen in plaats van de zomer – zoals in het oorspronkelijke plan stond. Daarnaast wil ze niet te snel uitgeblust raken en zijn er geen noemenswaardige tegenkandidaten binnen haar partij. De enige mogelijke kandidaat is Joe Biden, nu vice-president onder Obama, maar hij maakt volgens de polls geen schijn van kans.

De voormalige minister wil een miljard dollar inzamelen voor haar campagne, maar Democratische geldschieters hebben al laten weten pas te doneren zodra ze daadwerkelijk aan haar campagne begint. Om de onzekerheid bij haar partij en de mogelijke donateurs weg te nemen, begint ze nu dus wat eerder, maar volgens The Wall Street Journal doet ze het ook, om toch voldoende geld binnen te halen. Obama haalde destijds ook ruim een miljard dollar binnen en het was nodig.

clinton2640

Mislukte campagne
Clinton weet inmiddels het een en ander van campagnevoeren. Ze werkte mee aan de campagnes van haar man Bill Clinton en zat er zelf in 2008 ook middenin. In dat jaar stelde ze zich al kandidaat om de Republikein George Bush op te volgen en nam ze het op tegen de huidige president Barack Obama. Het zag er lange tijd behoorlijk goed uit voor haar, maar legde het uiteindelijk af tegen Obama.

Ze heeft uit die mislukte campagne wijze lessen getrokken. De relatie met de pers moet nu volgens haar beter en haar echtgenoot Bill Clinton krijgt vanaf het begin een rol in de campagne. Obama noemde Hillary Clinton vorige week al een uitstekende kandidaat.

Clinton versus Bush
Als ze zich kandidaat stelt, dan is er opnieuw een Clinton vs Bush strijd, want Hillary gaat het in ieder geval opnemen tegen de Republikein Jeb Bush, broer van oud-president George W. Bush, tegen wie Bill het op moest nemen. Als Hillary wint zal zij de eerste vrouwelijke president van Amerika worden.

Clinton noemde vorige week op een bijeenkomst in Silicon Valley al een aantal punten uit haar campagne. Ze wil wat doen aan de economische ongelijkheid in het land,  economische groei bevorderen door middel van hogere lonen, meer aandacht vestigen op zorg voor jongeren, en Clinton wil dat het vertrouwen en de samenwerking in de politiek toeneemt. Maar ja – wil dat niet?