Spring naar de content

Sinds ‘Birdman’ is Michael Keaton weer gewild in Hollywood

De enkeling die tot voor kort nog nooit van Michael Keaton had gehoord, kan sinds zijn comeback in het met prijzen overladen Birdman geen krant meer openslaan zonder zijn naam tegen te komen in de cultuursectie. De acteur die ooit furore maakte als Batman leek de afgelopen jaren van de aardbodem te zijn verdwenen, totdat hij werd gecast voor Birdman en deze film een Oscar won voor Best Picture. Michael Keaton is inmiddels weer een gewilde naam in Hollywood.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

In Birdman or: (The Unexpected Virtue of Ignorance) speelt Michael Keaton de (erg toepasselijke) rol van de aan lager wal geraakte acteur Riggan Thomson, die ooit beroemd werd vanwege als iconische superheld Birdman. Thomson probeert zijn carrière nieuw leven in te blazen met een toneelstuk op Broadway, dat hij regisseert en waarin hij de hoofdrol speelt. Vanwege zijn enorme ego verloopt niet alles volgens plan.

De film viel dus erg in de smaak op de Oscars, en het merendeel van de recensies is positief gestemd. De website IMDb geeft de zwarte komedie een 8, en prominente recensenten waaronder Richard Roeper en Peter Travers (Rolling Stone) waren lovend.

Hot in Hollywood
En de lovende woorden zijn vooral voor Keaton. Niet voor niets werd hij genomineerd voor een Oscar voor Beste acteur, al ontving Eddie Redmayne het beeldje voor zijn rol in The Theory of Everything. Opvallend is de gelijkenis tussen Keaton en het personage dat hij speelt – de lotsbestemming van Riggan Thomson daargelaten. (Verklap nooit het einde van een goede film.)

Keaton is in ieder geval weer ‘hot’ in Hollywood. De 63-jarige acteur heeft al behoorlijk wat aanbiedingen gekregen voor nieuwe projecten. Zo gaat het gerucht dat hij onder meer mee gaat werken aan de film The Founder, over het leven van Ray Kroc, die het miljardenimperium genaamd McDonald’s opzette. Daarnaast zou de acteur ook worden beoogd voor de hoofdrol in de film Kong: Skull Island, waar J.K. Simmons (die dit jaar overigens een Oscar ontving in de categorie van Beste mannelijke bijrol, voor zijn rol in Whiplash) ook in zou gaan spelen.

Voor wie de film nog niet zag: hier ziet u de opnames van een nu al iconische scène uit Birdman waarin Riggan Thomson in zijn onderbroek over Times Square rent, onderweg naar het theater.

Een leuke kanttekening: voor deze sleutelscène moest de acteur daadwerkelijk langs rijen van echte fans en opdringerige omstanders rennen. Het was te duur om Times Square af te laten zetten.

De scène is in één take opgenomen.