Spring naar de content

Past prei in een potje? (Met de moestuin van AH de crisis door)

‘Moestuintje erbij?’ De eerste keer dat ik dit bij de kassa te horen kreeg keek ik vol verbazing naar de caissière. Moestuintje? Erbij? Had ik er dan al eentje, en zo ja, waar in godsnaam? Onder het bed? In het linkerkeukenkastje waar ik zelden kom, bij de uitgelopen aardappels en uien? Met een beetje goede wil kon ik daar nog wel een moestuin in zien, maar verder ging mijn fantasie niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Johanna Geels

Natuurlijk doelde de caissière op de nieuwe actie van Albert Heijn. Bij elke vijftien euro aan boodschappen krijg je een kweekbakje cadeau met daarin een zaadmatje met groente-of-kruidenzaadjes en een tablet van geperste kokosbast. Voor 1,49 koop je een ‘tuin’ (lees: plastic tray waar de kweekpotjes in kunnen staan) en kan het tuinieren beginnen. Dochter en ik hadden er reuze veel zin in. Handig ook, in deze crisistijden. Vanaf nu zouden wij altijd te eten hebben, wat er ook ging gebeuren.

Mad Max
Een financiële ramp bijvoorbeeld. Als we journalist Joris Luyendijk mogen geloven zaten wij hier in 2008 namelijk een duizendste millimeter vandaan. Van een totale instorting van de markt en een daaropvolgende instorting van het geregelde leven zoals u en ik dat kennen. Plunderingen, lege supermarkten, lege banken, chaos. Ik zag laatst een interview met Luyendijk bij het programma Boeken waarin hij de bijna-ramp schetste, en ik schrok me dood. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik wist op die bewuste dag in 2008 niet dat deze financiële apocalyps boven ons hoofd hing. Dat we bijna met zijn allen in een slechte Mad Max-film waren beland.

Jette Klijnsma 
Gelukkig zijn dochter en ik voorbereid. Dankzij Albert Heijn. De wereldeconomie kan instorten, totale anarchie mag uitbreken. Nou, bijna dan, want ik heb tot nu toe slechts vijf kweekbakjes. Nog niet genoeg om een apocalyps te overleven. Nog even doorsparen dus.

moestuinInmiddels zijn er al drie zaadmatjes ontkiemd. Tevreden kijken dochter en ik de plantjes de grond uit en bedenken vast recepten met radijs in combinatie met selderij. Eigenlijk was die Jette Klijnsma zo gek nog niet door AOW’ers in financiële nood vorig jaar te adviseren een moestuin te beginnen. Letterlijk zei ze in het AD: “Ik ken veel mensen met een moestuin, dat levert heel veel groente en fruit op.” Inmiddels kent iedereen, dankzij AH, iemand met een moestuin. In de vensterbank welteverstaan, met mini-kweekpotjes en kokosbasttabletten, maar dat mag de pret niet drukken. Nog even en heel Nederland kan van zijn eigen oogst eten.

Complottheorieën
Toch zat het me niet lekker, en – om in de terminologie te blijven – complottheorieën schoten wortel. Ziet AH een crisis aankomen waar wij nog niets van weten? Raken binnenkort de supermarkten leeg en worden wij middels de moestuintjes langzaam een nieuwe wereld binnengeleid waarin wij onszelf moeten kunnen redden? Als in een pré-apocalyptisch maakbaar leven? Kortom, weet de AH iets wat wij niet weten?

Past prei in een potje?
Dochter en ik zijn in ieder geval voorbereid. Er is wel een probleem ontstaan. De prei. Dat lange witte gedeelte bijvoorbeeld, groeit dat boven of onder de grond? In het laatste geval past dat natuurlijk nooit in zo’n kweekpotje van drie centimeter hoog. Daar is een tuin voor nodig. Een echte. Met zand en regenwormen, slakken en onkruid. Tuingereedschap. Wat als je geen tuin hebt? Moet je dan je hele huis volzetten met potten van een meter diep waarin preien kunnen groeien? We hopen maar dat AH daar binnenkort ook in zal voorzien.