Spring naar de content

Zien: de robot als museumgids

Kunst en cultuur moeten toegankelijk zijn voor iedereen, is een veelgehoorde kreet. Voor mensen met een lichamelijke beperking is het soms alleen wat lastig om zich door een druk museum te manoeuvreren. Het rolstoelvriendelijke museum kenden we al, maar nu is er ook een uitkomst voor de mensen die hun huis überhaupt niet kunnen verlaten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

Het de Young museum in San Fransisco heeft nu twee robots in dienst die mensen rond kunnen leiden als zelf niet in staat zijn het museum te bezoeken, via een videoverbinding. De robots zijn een initiatief van Henry Evans, tot voor kort werkzaam in Sillicon Valley. In 2002 raakte hij bijna volledig verlamd na een beroerte.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De ‘bezoeker’ kan via het videoscherm zelfs spreken met andere bezoekers van het museum, voor de complete ervaring. De robots zijn overigens niet alleen beschikbaar voor gehandicapten. Iedereen met een WiFi-verbinding kan inloggen op een robot.

Onderwerpen