Spring naar de content

Zien: Tania Kross zingt ‘Hero Brinkman, de opera’

‘Hero Brinkman is een cultuurbarbaar.’ ‘Als je als politicus de tweede viool speelt denk je kennelijk dat je de muziek begrijpt…’ en: ‘Als je ergens absoluut geen verstand van hebt, hou dan alsjeblieft je mond.’ Dit is zomaar een greep uit de honderden, zo niet duizenden reacties die gisteren verschenen naar aanleiding van het interview met politicus Hero Brinkman in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

In het interview vertelt Hero Brinkman over zijn culturele bezigheden. Uit een fragment uit het interview, dat gisteren verscheen, blijkt dat het voormalig Tweede Kamerlid voor de PVV niet veel op heeft met klassieke muziek. Wij citeren:

“Klassieke muziek is niet voor een breed publiek toegankelijk, dat is voor een kleine elite. Neem nou Radio 4 – daar luistert toch geen hond naar? En als je naar het Concertgebouworkest wilt, ben je zo honderdtachtig euro kwijt voor een kaartje. Dan zeg ik: als zo’n kaartje toch al zo duur is, dan kun je er net zo goed vijftig euro boven op gooien en de subsidiekraan dichtdraaien. De elite die er komt, betaalt die paar tientjes extra dan ook wel.”

“Kijk: klassieke muziek is ooit gecomponeerd door een componist. Die heeft daar een bedoeling mee gehad. Die wilde met zijn muziekstuk een bepaald verhaal vertellen, of een bepaalde emotie overbrengen.”

“Het valt mij op dat de meeste dirigenten en orkestleden in Nederland geen flauw benul hebben in welke tijd de componist heeft geleefd, welk gevoel hij met een compositie over wilde brengen en wat hij met het stuk wilde zeggen. Dirigenten zetten bijvoorbeeld bepaalde noten harder aan omdat ze dat mooi vinden, niet omdat een componist het zo heeft bedoeld. En dat hekel ik.”

Opera
De reacties op het interview zijn niet mals. Toch zijn er ook een hoop positieve geluiden naar het account van Hero Brinkman getwitterd. Zo kreeg hij van diverse kanten een uitnodiging om eens een klassiek concert bij te wonen, zodat hij kan zien dat klassieke muziek niet alleen voor een kleine elite is. Sywert van Lienden nodigde Brinkman uit om eens mee te gaan naar een concert van het Concertgebouworkest, waarop Brinkman antwoordde: “Ik neem die uitdaging graag aan!”

Maar de mooiste reactie kwam van de bekende mezzosopraan Tania Kross en pianist Alexander Buskermolen. Het interview bewoog hen ertoe om een opera te schrijven, getiteld Hero Brinkman de opera, waarin zij op humorvolle wijze reageren op de gewraakte uitlatingen van de politicus.

Het gehele interview van Nick Muller met Hero Brinkman vindt u het maartnummer van HP/De Tijd, dat nu in de winkels ligt. Lees het hier digitaal, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.