Spring naar de content

‘American Sniper’ komt hoog binnen in mager bioscoopweekend

Enige weken nadat American Sniper in het thuisland opende, ging de film over de Amerikaanse ‘oorlogsheld’ Chris Kyle (gespeeld door Bradley Cooper) dit weekend in Nederland in première. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zette American Sniper het record van best bezochte openingsweekend in januari op naam; bij ons bleef een groots debuut uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

American Sniper opende in januari in de Verenigde Staten, aan de vooravond van de Oscars, en bracht 105,3 miljoen dollar op. In Nederland stond het aantal verkochte bioscoopkaartjes dit weekend gelijk aan 551 duizend euro. (De productiekosten van de film bedroegen overigens 60 miljoen dollar.)

De Amerikaanse recensenten waren lovend, overzee was het onthaal iets minder warm. The Guardian vindt dat regisseur Eastwood er niet in is geslaagd een goed beeld te schetsen van Kyle, en het NRC Handelsblad verwierp de wijze waarop de 160 doden die vielen door het vizier van scherpschutter Kyle werden gerechtvaardigd.

Nu de voorjaarsvakantie is afgelopen, is de kinderfilm zo goed als verdwenen uit de toptien, wat Gooische Vrouwen 2 de ruimte gaf een aantal plaatsen te stijgen. Ook de komedie Kingsman: The Secret Service klom iets op. Naast American Sniper debuteerde dit weekend ook de science-fictionfilm Chappie, over een robot die een menselijke aard ontwikkelt.

Veel brachten de bioscoopfilms dit weekend niet op. In totaal werd een kleine 2,8 miljoen euro aan kaartjes verkocht; dat is bijna een halvering ten opzichte van vorige week.

Bioscooptop-tien
1 (-) American Sniper
2 (2) Fifty Shades of Grey
3 (1) Focus
4 (4) Michiel de Ruyter
5 (7) Kingsman: The Secret Service
6 (-) Chappie
7 (11) Gooische Vrouwen 2
8 (3) Big Hero 6 3D
9 (8) Seventh Son (3D)
10 (12) Wild

Bron: Nederlandse Film Distributeurs