Spring naar de content

De ‘vergeten’ Glazen Koets krijgt een tweede leven

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Koning Willem-Alexander onthulde maandag de gerestaureerde Glazen Koets in het Louwman Museum in Den Haag. De vergeten trots van het Koninklijk Departement is de afgelopen zeven jaar grondig gerenoveerd en wordt nu tijdelijk tentoongesteld in het museum in verband met de viering van het tweehonderdjarige bestaan van ons koninkrijk. 

Mocht u zich ooit hebben afgevraagd waar de Glazen Koets was gebleven: het rijtuig was al zo goed als vergeten, maar is nu bezig met een enorme comeback door in een geheel herstelde behuizing zijn gouden broertje van de troon te stoten. De Glazen Koets is klaar voor gebruik.

De Glazen Koets werd vrijdag al overgebracht van de Koninklijke Stallen naar het Louwman Museum in Den Haag dat bekend staat om zijn collectie historische auto’s, koetsen en motorfietsen. Tijdens deze rit was het zeven ramen tellende rijtuig afgedekt met een blauw zeil, waardoor de donkerblauwe kast met zijn glas dat de ornamentenrand beschermd, nog niet helemaal te zien was. Dat moment moet wachten tot vanmiddag. De Glazen Koets is de afgelopen vijf jaar gerestaureerd, waaraan twee jaar historisch vooronderzoek vooraf ging. Op 16 maart 1815, precies tweehonderd jaar geleden, riep Willem I Het Koninkrijk der Nederlanden uit.

Onder leiding van Koningin Wilhelmina legde de Glazen Koets geregeld de route af van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal op Prinsjesdag. Wilhelmina kreeg ter gelegenheid van haar inhuldiging op 6 september 1898 de Gouden Koets als cadeau van de Amsterdamse bevolking. Maar ook hierna bleef Wilhelmina graag de Glazen Koets gebruiken. De Glazen Koets werd onder meer gebruikt bij de bruiloft van prinses Juliana in 1937 en bij het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus.

Het lijkt een kwestie van smaak voor welk rijtuig de paarden worden gestald. De Gouden Koets heeft geleidelijk de plaats van de Glazen Koets ingenomen. Wilhelmina hield meer van de Glazen Koets. Prinses Beatrix heeft er weinig gebruik van gemaakt, maar heeft er er wel voor gezorgd dat de Glazen Koets wederom rijklaar werd gemaakt. Willem-Alexander beschikt nu over het rijtuig. Volgens het protocol zijn de twee koetsen gelijkwaardig aan elkaar en kan het rijtuig nu weer worden ingezet, ook op Prinsjesdag. Of het ook daadwerkelijk geregeld zullen zien rijden; dat is aan de koning en straks aan dochter Amalia.

Koning onthult gerestaureerde Glazen Koets<