Spring naar de content

Zwartepietendiscussie-light: Belgische minister in opspraak

Ach, die Belgen. Vaak zijn onze vriendelijke Zuiderburen het mikpunt van Hollandse spot, in de vorm van Belgenmoppen die anno 2015 vooral nog door quasi-lollige ooms op gezapige verjaardagsfeestjes verteld worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar terwijl wij ‘Ollanders ons al een jaar of twee ontzettend opwinden over het al dan niet racistische karakter van een eeuwenoud volksfeest, maakt men zich in België beduidend minder druk. Want ook daar kennen ze Zwarte Piet, en ook België heeft een gitzwart verleden als gekeken wordt naar de koloniale tijd, met name in de Congo.

Maar in een land dat de beste bieren ter wereld brouwt is het makkelijk om met een goede Trappist of een Brugse Zot even terug te schakelen en te lachen om die gekke Noorderlingen die het altijd maar beter weten, en desnoods met andersdenkenden op de vuist gaan. Om een kinderfeest.

Tot deze week, zo lijkt het. Want een bedenkelijke uitdossing van – nota bene – de minister van Buitenlandse Zaken van het land deed veel stof opwaaien. Didier Reynders vierde afgelopen zaterdag het Brusselse feest Les Noirauds (‘zwarten’), waarbij het dan gebruikelijk is om je als een Afrikaanse notabele uit de negentiende eeuw uit te dossen. Voor de beeldvorming: dat ziet er ongeveer zo uit als een Zwarte Piet, maar in plaats van een muts met een veer draagt de Noiraud een hoge hoed.

Het verkleedpartijtje van Reynders werd naar buiten gebracht door de Franse tv-zender France 2, en de journalist die het item maakte, beklaagde zich vervolgens op Twitter. Uiteraard vielen de nodige twitteraars en masse over Reynders heen, waaronder actrice Mia Farrow, die het optreden schokkend en beschamend noemde.

Uiteraard was er ook in de Nederlandse media volop aandacht voor het voorval. Zou het dan eindelijk zo ver zijn? Lopen die rustige Belgen op deze koele eerste lentedag eindelijk massaal warm voor de zwartepietendiscussie? Het blijkt vooralsnog allemaal mee te vallen. Reynders zelf doet zijn verkleedpartij af als een ‘storm in een glas water’ en is zich van geen kwaad bewust. Op zijn eigen website heeft hij het over een traditie die al eeuwenlang bestaat.

En ook de Belgische media uiten zich mild. De Morgen haalt vooral de negatieve publiciteit uit het buitenland aan, en stelt geen vragen bij het karakter van de Noiraudstraditie. Ook het VRT Nieuws slaat geen kritische noot aan en het zwaarste geschut komt van buiten de landsgrenzen.

De vraag is nu of dit een goed teken van verdraagzaamheid onder verschillende bevolkingsgroepen is, of een teken van historische dementie en het voorteken van een zware storm. Hoe het ook zij: vooralsnog valt het allemaal mee, en is er daarom hoogstens te spreken van een zwartepietendiscussie-light.