Spring naar de content

Terugblik op het nieuws: de vliegtuigcrash in Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk is een passagiersvliegtuig neergestort. Het gaat om een Airbus A320 van de Duitse prijsvechter Germanwings, een dochteronderneming van de Duitse luchtvaartgigant Lufthansa. Het toestel met aan boord 144 passagiers en zes bemanningsleden was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Aan boord was eveneens een Nederlander, een vrouw uit Deurne.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

In de persconferentie van Germanwings maakte topman Thomas Winkelmann bekend dat er in ieder geval twee baby’s aan boord van het toestel waren en waarschijnlijk 67 Duitsers. De laatste routinecheck vond gisteren plaats op het vliegveld van Düsseldorf. De laatste grootste controle is uitgevoerd in 2013. Op 6000 voet was er voor het laatst contact met de luchtverkeersleiding. Voordat het toestel van de radar verdween heeft het een duikvlucht gemaakt van acht minuten. Volgens Winkelmann was er niets mis met het toestel.

Schermafbeelding 2015-03-24 om 13.26.20Het toestel crashte in buurt van Prads-Haute-Bléone, ten noorden van Digne-les-Bains in de Franse Alpen. Net voor de crash is nog een noodsignaal afgegeven. Volgens het Franse weerkanaal La Chaîne Météo was er sprake van onstuimig weer boven de Middellandse Zee, maar was het op het moment van de crash rustig. Het gebied waar het toestel vermoedelijk is neergestort is vrij moeilijk te bereiken.

Onderstaande grafiek verscheen op Twitter en laat zien dat de gecrashte Airbus snel daalde.

toestela

Oud toestel
De Airbus A320 is een toestel van 25 jaar oud en werd in november 1990 opgeleverd. Toestellen kunnen over het algemeen heel lang mee, maar 25 jaar is wel redelijk oud, bevestigde ook Joris Melkert, universitair docent luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de technische universiteit Delft tegenover de NOS. De airbus A320 staat volgens Melkert bekend als een betrouwbaar en populair toestel. Het is een van de best verkochte toestellen van de Airbus. Op dit moment zouden er nog duizenden van deze toestellen in werking zijn.

Germanwings
Germanwings werd opgericht in de jaren negentig om de lagekostenmaatschappijen een antwoord te bieden en is in handen van luchtvaartgigant Lufthansa. De eerste vlucht was in oktober 2002. Germanwings vliegt voornamelijk binnen Europa en staat bekend als een betrouwbare, jonge maatschappij.

Schermafbeelding 2015-03-24 om 13.32.14

De logokleuren op de website van de Germanwings en op Twitter zijn op dit moment aangepast naar zwart-grijs.

Aandelenkoers Lufthansa keldert
Hiernaast is te zien dat na het nieuws over de vliegtuigcrash de aandelenkoers van Lufthansa snel kelderde.

Concorde
De laatste keer dat er een vliegtuigongeluk plaatsvond in Frankrijk was op 15 juli 2000 met een Concorde van Air France. Het ongeluk vond plaats net buiten Parijs. Er kwamen 113 mensen om het leven.

UPDATE: De regionale krant Le Dauphiné Libéré plaatste vanmiddag de eerste foto’s van de rampplek op de site. Daarop zijn honderden brokstukken te zien van het vliegtuig van Germanwings.