Spring naar de content

Expo: Anke Huyben ‘photoshopt’ haar lichaam met verf

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Anke Huyben uit Rotterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Anke Huyben (Oosterhout, 1986) studeerde in 2013 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht (ABKM), afstudeerrichting: Sieraad. Tevens is ze de oprichter van het sieradenmakerscollectief BLANCO, waarmee ze onder meer in München en Milaan exposeert.

Over haar werk
“Ik maak sieraden die het midden houden tussen sieraad, kunst en performance. Mijn afstudeerproject ‘Lekker Indrukbaar’, waarvan u hieronder een selectie ziet, is daar een voorbeeld van. Dit project gaat over mijn ontevredenheid over mijn lichaam, over mijn onzekerheden ook, maar tegelijkertijd zie ik in dat het heel sculpturaal is.”
“Het project bestaat uit drie onderdelen: bronzen lichaamstukken, twee wassen beelden en een video waarin ik analoog word geretoucheerd. De bronzen stukken zijn gebaseerd op houdingen die ik aanneem als ik onzeker ben. Door mijn benen over elkaar te slaan en mijn borst tegen de bovenste knie te drukken heb ik het idee dat mijn buik minder zichtbaar is, bijvoorbeeld. Wat werkelijk gebeurt is dat mijn lichaam zich op andere plekken naar buiten werkt. Die poses helpen dus niets. De ‘restruimtes’ die daardoor ontstaan heb ik opgevuld met brons.”
“De twee wassen beelden geven mijn buik weer. Ik kan vele sculpturen maken van mijn buik en handen, maar deze handeling geeft het sterkst weer dat mijn buik niet plat is. Het derde onderdeel van het project, de video, is een wegschilderfilm. Real-life photoshop. Ik word in een ideaal geschilderd. De uiteindelijke conclusie van de film is echter dat mijn taille smal gemaakt kan worden, maar dat ik dan totaal uit verhouding ben. Het project is een eerlijke weergave van mijzelf. Ik hoop dat die eerlijkheid tot herkenning leidt bij anderen, en dat ze – als ze net als ik onzeker zijn over hun lichaam – dat ook kunnen relativeren.”

Meer werk van Anke Huyben vindt u hier. 

Form-Studies (1) - kopie - kopie Form-studies2 (1) - kopie - kopie Lekker-Indrukbaar1 - kopie Lekker-Indrukbaar1 (1) - kopie - kopie Lekker-Indrukbaar2 (1) - kopie - kopie Lekker-Indrukbaar3 (1) - kopie Rash-Necklace1 (1) Rash-Necklace2 videostills wassen buiken

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.

Onderwerpen