Spring naar de content

Opmerkelijk: burgemeesters op jiu-jitsules om consequent te worden

Zelfverdediging voor meisjes, maar dan voor burgervaders. Dat is zo ongeveer wat alle Nederlandse burgemeesters krijgen aangeboden door het ministerie van Binnenlandse Zaken, in samenwerking met het genootschap van burgemeesters.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De cursus werd al gegeven aan 24 burgemeesters uit Brabant en Limburg en bestaat uit onder meer zelfverdedigingstechnieken uit jiu-jitsu en ademhalingstechnieken. Volgens Maarten Houben, de burgervader van Nuenen die de cursus met succes volgde, wordt hij – net als andere burgemeesters – ‘regelmatig geïntimideerd door een handjevol beroepsruziemakers’.

“Je leert op de training allereerst signalen herkennen om agressie te voorkomen. Je kunt dingen doen of laten om niet in de positie te komen. Handhaving moet je bijvoorbeeld overlaten aan mensen die ervoor zijn opgeleid: agenten en opsporingsambtenaren,” stak Houben op van het leerprogramma.

Als het toch tot agressie komt, leren de burgemeesters afweertechnieken en manieren om hun ademhaling onder controle te houden. “Het gaat erom dat je voelt wat er met je gebeurt”, aldus directeur Ruud van Bennekom van het genootschap van burgemeesters in De Telegraaf. Hij benadrukt dat het om hele basale zelfsverdedigingstechnieken gaat.

Het citaat van de dag komt van burgemeester Houben, die nog wat handige tips heeft naar aanleiding van de cursus: “Je moet bij mensen verder nooit de indruk wekken dat er bij jou iets te halen is en de rug recht houden. Als de regel is dat je een huis drie maanden sluit als er hennep wordt gekweekt, dan moet je dat consequent doen bij iedereen.”

Consequent gedrag vertonen, het is wat je noemt een eye-opener. Kunnen ze aan het Binnenhof misschien ook op jiu-jitsucursus?

Onderwerpen