Spring naar de content

Ronde van Vlaanderen gestart zonder favorieten

De Ronde van Vlaanderen is gestart, zonder de favorieten en winnaars van de afgelopen drie edities, de Zwitser Fabian Cancellara (2013, 2014) en de Belg Tom Boonen (2012).  Beide renners herstellen van valpartijen en tal van anderen ruiken hun kans in het wielerspektakel dat Vlaanderen al weer weken bezighoudt. In feite is ‘de Ronde’ de nationale feestdag van de Vlamingen, die op eerste paasdag weer massaal zullen uitlopen voor de tocht door de Vlaamse Ardennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

De druk ligt nu eens bij andere renners. De Brit Geraint Thomas wordt het vaakst genoemd als kanshebber. Hij won vorige week E3 Harelbeke en werd derde in de barre editie van Gent-Wevelgem. Thomas heeft bovendien een sterke ploeg (Sky) om zich heen, waarin de rolverdeling duidelijk is. ‘Vlaanderen’ is voor Thomas, Parijs-Roubaix voor zijn landgenoot Bradley Wiggins.

Boonen wordt als kopman van Etixx-QuickStep vervangen door Niki Terpstra en Zdenek Stybar. De Nederlander en de Tsjech zullen in de koers moeten uitmaken wie zich eventueel opoffert voor de ander. LottoNL-Jumbo wacht nog op de eerste overwinning van het seizoen. Dat verhoogt wellicht de druk op kopman Sep Vanmarcke, die sinds november als een bezetene trainde op hellinkjes als de Oude Kwaremont en de Patersberg. Zondag moet blijken of dat loont.

Nederlanders
Vorig jaar was Niki Terpstra met een zesde plaats de beste Nederlander. Dit jaar doen er naast hem nog twintig Nederlanders mee aan de Ronde, namelijk: Sjoerd van Ginneken, Brian van Goethem, Dylan Groenewegen, Johnny Hoogerland, Tim Kerkhof, Wesley Kreder, Ivar Slik, Berden de Vries (Team Roompot Oranje Peloton), Rick Flens, Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjallingii (Lotto-Jumbo), Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Albert Timmer (Giant-Alpecin), Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin), Lars Boom (Astana) en  Jens Mouris (Orica-GreenEdge).