Spring naar de content

Zien: glutenvrije kunst in glutenvrij museum

Producten waarin graan is verwerkt zijn er niet te vinden, en kunst van Herman Brood is er vanwege zijn achternaam ook uit den boze: de kunst in het online Gluten Free Museum is honderd procent glutenvrij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Gluten is de naam van een groep eiwitten die worden aangetroffen in granen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen gluten meer te eten, omdat ze er intolerant of gevoelig voor zijn. Je kunt er moe en lusteloos van worden, je kunt er in bepaalde gevallen buikpijn van krijgen en ook voor een strak strandlichaam kun je gluten maar beter je huis uit jagen. Brood, spaghetti, taart, pizza, paprikachips en zelfs bier – in bijna alles wat we eten zit die dekselse graanlijm.

Het brein achter deze Franse tumblr-pagina wil laten zien hoe een wereld zonder gluten er uit zou zien. Het brood in de broodmand van Het Melkmeisje van Vermeer, de donut van Chief Wiggum uit The Simpsons en zelfs de hooivork op het schilderij American Gothic van Grant Wood – we zouden het allemaal niet hebben gekend. Gluten komt dus niet alleen voor in bijna al het voedsel dat wij in het westen nuttigen, maar ook in de culturele beschaving is het stofje niet weg te denken.

G1
Het melkmeisje, Johannes Vermeer
G2
Cake, Jeff Koons
G3
Liquid Desire, Salvador Dalí
G4
Harvesters, Anna Ancher
G5
American Gothic, Grant Wood
G6
Chief Wiggum, The Simpsons
G7
Les pains de Picasso, Robert Doisneau
G8
Supper at Emmaus, Caravaggio
G9
Still uit de film: ‘Andy Warhol eating a hamburger’
G10
Muurschildering van Sennedjem
G11
Zomer, Giuseppe Arcimboldo
G12
Arenleessters, Jean-François Millet
G13
Lucky Luke
G14
Middagrust, Vincent van Gogh

 

Onderwerpen