Spring naar de content

Waarom blijvende gehoorschade de jongere generatie bedreigt

Het afgelopen paasweekend werd traditioneel het festivalseizoen afgetrapt. Paaspop in Schijndel is het eerste echte buitenfestival van het jaar. De afgelopen jaren is er een opmars van grotere en kleinere festivals gaande, die in alle soorten en maten en voor iedere muzieksmaak de concurrentie aangaan met de meer traditionele horeca en clubs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar terwijl het verschil tussen een buitenfestival en een dampende discotheek natuurlijk groot is, is er ook een grote overeenkomst. Het aantal decibellen overschrijdt namelijk in beide gevallen de als gezond aanvaarde norm, en steeds meer jongeren kampen met gehoorproblemen. Toegegeven: veelvuldig luisteren naar muziek via oordopjes op de iPhone is natuurlijk ook niet al te bevorderlijk.

Maar terwijl de gemiddelde disco hard geluid redelijk makkelijk zou kunnen uitbalanceren (omdat het een gesloten ruimte betreft) ligt dat in de buitenlucht lastiger. Met als gevolg dat de speakers vooraan soms ontzettend hard staan, omdat de mensen achterin ook iets willen horen.

De laatste jaren werd er paal en perk gesteld. De overheid heeft er baat bij om de jongere generatie te beschermen tegen blijvende gehoorschade en tinnitus (een voortdurende piep in de oren). In 2011 werd besloten dat een buitenfestival de norm van maximaal 103 decibel (nog steeds te vergelijken met een vlakbij optrekkende motorfiets) niet mag overschrijden.

Maar volgens de regering is een nóg strengere aanpak alleszins gepast. Gemeenten moeten veel vaker boetes uitdelen of vergunningen intrekken van horecagelegenheden of festivals die zich niet aan de norm houden. Volgens Tweede Kamerlid Agnes Wolbert – die het voorstel voor een strengere aanpak indiende in de Tweede Kamer– denken veel jongeren dat het geluid van met name discotheken goed gereguleerd is. Maar dit blijkt met name in de kleinere etablissementen niet het geval te zijn.

Volgens Wolbert is het hard nodig dat dit groeiende probleem aangepakt wordt. Het kamerlid verwijst hier naar een recent onderzoek, waarin aangetoond wordt dat maar liefst een op de vier jongeren kampt met blijvende gehoorschade.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en dat geldt in het geval van blijvende gehoorschade zeker. Het is dus zeker een goed advies om te investeren in een paar goede oordoppen, of in ieder geval een paar goedkope foamen exemplaren in uw festivalrugzak te stoppen. Op veel festivals worden die overigens ook gratis uitgedeeld.

Onderwerpen