Spring naar de content

‘Defensie heeft zwarte lijst voor journalisten’

Uit mailverkeer van het ministerie van Defensie dat EenVandaag in handen heeft, blijkt dat het ministerie er een zwarte lijst voor journalisten op nahoudt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Het mailverkeer (hier te lezen als pdf) was naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag. In de aflevering werd kritiek geleverd op defensie voor het slecht behandelen van oud-medewerkers. In de mailtjes is te lezen dat de journalist die betrokken was bij de uitzending ‘op het matje geroepen moet worden’ of ‘in ieder geval op de zwarte lijst moet worden gezet.’

SP en D66 hebben geschokt gereageerd. Jasper van Dijk noemt zo’n lijst iets voor landen als Rusland of China en niet iets dat in Nederland thuishoort. Gerard Schouw van D66 eist een verklaring van minister Hennis (Defensie). De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), heeft een brief gestuurd naar het ministerie en vraagt om zo snel mogelijk overleg met de minister.

De minister zelf reageerde verbaasd en zegt niets te weten van een zwarte lijst. Uit de mails komt niet naar voren wat deze zwarte lijst precies inhoudt.

Bekijk hieronder de video van de reactie van minister Jeanine Hennis-Plasschaert.
sitestat

EenVandaag-journalist, Lammert de Bruin, plaatste op Twitter een brief die namens de NVJ naar de minister gestuurd zal worden.