Spring naar de content

Heeft een minimum volwassenenloon zin?

Het vlammende betoog van de negentienjarige vakkenvuller Soufian tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold was gisteren een kleine internethit. Soufian vroeg gisteren namens Young & United, een initiatief van FNV, aan Ahold-bestuursvoorzitter Dick Boer om een volwassen salaris voor jonge vakkenvullers. Soufian begrijpt niet waarom hij als volwassene van 19 jaar minder betaald krijgt voor hetzelfde werk als een volwassene van 23 jaar. Young & United en Soufian willen dan ook dat iedereen van 18 jaar recht heeft op een volwassen loon. En passant berekende Soufian dat hij met zijn salaris een kleine 300 jaar moet werken om een jaarsalaris van Boer binnen te harken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Tegen zo veel frivoliteit was Boer niet opgewassen. De bestuursvoorzitter stamelde iets over dat dit onderwerp aan de cao-tafel en niet op de aandeelhoudersvergadering thuishoorde. Boer heeft daar deels gelijk in. Aandeelhouders zijn gebaat bij winstmaximalisatie en hogere salarissen helpen daar niet bij (tenzij deze natuurlijk aan het bestuur in de vorm van aandelen wordt uitgekeerd, zodat het belang van bestuurders parallel loopt aan dat van aandeelhouders). Maar goed, er bestaan nu eenmaal geen vergaderingen voor alle belanghebbenden (stakeholders), dus de aandeelhoudersvergadering is een mooie plek om (media)aandacht te genereren.

Dat Soufian op zijn negentiende wel mag stemmen, autorijden en alcohol mag drinken, maar geen volwassen salaris krijgt, is inderdaad een beetje vreemd. Toch lijkt mij de kans dat Ahold Soufians salaris van 5,96 euro per uur ophoogt– overigens ruim 30 procent boven het minimumloon voor 19-jarigen – nihil. Er zijn ongetwijfeld genoeg anderen die het werk willen doen en waarschijnlijk nog tegen een lager salaris ook. De wereld van beursgenoteerde bedrijven en het grote geld is niet per se immoreel, maar vaak wel amoreel. Lage jeugdlonen of het tonnetje bij ABN Amro. Ethisch gedrag staat in deze wereld vaak gelijk aan het binnen de lijntjes van de wet kleuren.

Het is dus verstandiger om de wet te veranderen. Kortom, Soufian kan beter zijn pleidooi tot de politici van dit land richten. Zoals zij kunnen bepalen dat Soufian al op zijn zeventiende mag autorijden of op zijn achttiende mag stemmen, kunnen zij ook het minimumjeugdloon voor 18-jarigen omhoogtrekken tot een volwassen niveau. Overigens zal dit bedrijven als Ahold geen strobreed in de weg leggen om meer goedkope krachten van 15-, 16- en 17-jarigen aan te nemen en deze na twee contracten weg te bonjouren. Dan ziet het er voor Soufians toekomst als vakkenvuller niet best uit. Misschien kan hij zijn laatste spaarcenten in aandelen van Ahold steken. Dat levert wellicht meer op en zo niet, dan zou ik lekker gaan klagen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold.