Spring naar de content

#ophef op vrijdag: Fons de Poel, de ‘snotneus’ en ABN Amro

Fons de Poel is de anchorman van Brandpunt, en zoals het een goed journalist betaamt profileert hij zich als onafhankelijk. Maar is dat eigenlijk wel zo? Er bestaan al langer twijfels over mogelijke belangenverstrengeling van De Poel, die hier en daar wat schnabbelt bij grote bedrijven, waar hij als journalist vervolgens over bericht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar niet eerder liet De Poel zich zo kennen als gisteren tijdens de uitzending van Brandpunt. In niet mis te verstane bewoordingen kiest hij openlijk partij voor de topman van ABN Amro, en noemt hij GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver vervolgens een ‘snotneus’.

Volgens Leo Fijen, de hoofdredacteur van KRO-NCRV was het allemaal niet zo bedoeld. Het zou ‘een stijlmiddel’ zijn dat De Poel vaker gebruikt. Dat dit stijlmiddel nogal partijdig overkomt, is natuurlijk erg vervelend, maar zeker niet gemeend. Op basis van het onderstaande fragment kunt u zelf een oordeel vormen.

De woorden van Fons de Poel zijn op zijn zachtst gezegd hautain en dom gekozen. Maar eerlijk gezegd neigen ze meer naar belangenverstrengeling en het glashard voor een opdrachtgever opnemen. Zo presenteerde De Poel in 2013 nog een talkshow van de bank over de Miljoenennota. Met dergelijke klussen begeeft een journalist zich natuurlijk op glad ijs. Mag een journalist die bijklust bij ABN Amro vervolgens een (kritisch, onafhankelijk) item maken over deze bank? Het antwoord zou eigenlijk ‘nee’ moeten zijn. Dit stelt ook Fijen in een interview met het NRC. Hij noemt het echter een ‘grijs gebied’ waarin de presentator zich bevindt.

Ook beloofde Fijen in januari, na de eerste aantijgingen over de schnabbels van De Poel, dat er een register zou komen waarin de commerciële nevenactiviteiten van KRO-NCRV journalisten te bekijken zou zijn. Daar wordt naar verluidt nog aan gewerkt. Het is te hopen dat dat er wel komt, want de schnabbels en journalistieke producties van De Poel beginnen zo wel erg door elkaar te lopen.