Spring naar de content

Kwiatkowski wint Amstel Gold Race

De Poolse wielrenner Michal Kwiatkowski heeft zondag de Amstel Gold Race gewonnen. De wereldkampioen versloeg in de sprint met een groep van zo’n vijftien renners de Spanjaard Alejandro Valverde en de Australiër Michael Matthews.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

De vijftigste editie van de Gold Race was er een zonder veel smaak. Een groep van zes renners onder wie de Nederlanders Mike Terpstra en Timo Roosen reed tot de Eyserbosweg op kop, daarna nam een groep met de Italiaan Vincenzo Nibali en de Australiër Simon Clarke het commando over. Clarke hield dit het langst vol, maar werd na de Bemelerberg  afgelost door de Deen Jakob Fuglsang en de Belg Greg van Avermaet. Ook dit duo werd nog voor de Cauberg ingelopen, waarna een groep van zo’n zestig renners aan de slotklim begon. De Belg Ben Hermans, ploeg- en landgenoot van topfavoriet Philippe Gilbert, opende de aanval. Niet veel later nam zijn kopman het over. Gilbert slaagde wel in een schifting, maar kreeg te veel snelle mannen mee. De allersnelste bleek Kwiatkowski, die zijn regenboogtrui met winst in de Gold Race extra glans gaf. Drievoudig winnaar Gilbert finishte als tiende.

HP fietsers
De Poolse renner Michal Kwiatkowski (m) pakt de winst in de Amstel Gold Race

Michal Kwiatkowski had in de slotkilometers van de Amstel Gold Race verontrustende woorden voor zijn ploeggenoten van Etixx-QuickStep.  “Ik was aan het lijden, vertelde mijn ploeggenoten dat ik me slecht voelde. Maar dat doet iedereen, was hun antwoord.” Niet veel later won de Poolse wereldkampioen de sprint van een selecte groep. “Het ziet er misschien makkelijk uit, maar dat was het zeker niet”, verzuchtte de winnaar bij de NOS. “Het is een droom die uitkomt, een grote klassieker winnen en dan ook nog in de regenboogtrui. Dit is een heel bijzondere dag.”

De 24-jarige Kwiatkowski is de eerste Poolse winnaar van de Gold Race. De klassieker in Limburg werd drie keer eerder gewonnen door een regerend wereldkampioen, voor het laatst in 1981 door Bernard Hinault.