Spring naar de content

Red My Lips: stift uw lippen in strijd tegen aanranding en verkrachting

Met de hashtag #Redmylips wil de gelijknamige non-profitorganisatie aandacht vragen voor slachtoffers van aanranding en verkrachting. April is uitgeroepen tot Sexual Assault Awareness Month door Red My Lips. De organisatie riep vrouwen op deze maand rode lippenstift te dragen om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Het Amerikaanse Red My Lips werd opgezet door Danielle Tansino, nadat zij in 2011 verkracht werd door personen uit haar eigen vriendenkring. De zaak kwam nooit voor de rechter, omdat zij gedronken had voordat ze werd misbruikt. Volgens haar advocaat maakte ze geen kans. “Juryleden houden nu eenmaal niet van meisjes die drinken”, werd haar verteld.

Tansino was ziedend en die woede resulteerde in 2012 in de oprichting van Red My Lips. Met de oprichting wil Tansino aandacht vragen voor de vele slachtoffers van seksueel misbruik en verkrachting, waarbij vooroordelen over slachtoffers aan de kaak gesteld worden. “We blijven de slachtoffers zelf de schuld geven, omdat ze niet voorzichtig genoeg zouden zijn geweest of verkeerde signalen zouden hebben afgegeven, hierdoor krijgen mensen die dit soort misdaden begaan vrij spel,” stelt de website.

De rode lippen zullen misschien zelf niet het verschil maken, maar het bespreken van dit onderwerp kan ervoor zorgen dat slachtoffers meer begrip krijgen en mogelijk resulteren in een klimaat waarbij alleen de daders verantwoordelijk gehouden worden voor hun acties – en niet de slachtoffers. Met gebruik van de hashtag doen slachtoffers op Twitter nu hun verhaal. De organisatie spreekt over deze vrouwen (en mannen) als ‘strijders’.

Hoewel de maand april bijna is afgelopen, wil Red My Lips niet stoppen met de actie. Via een website wordt gevraagd om donaties. In totaal willen de actievoerders 50,000 dollar ophalen om hun organisatie professioneel op te zetten. De opbrengst van de donaties zal daarna deels worden teruggeven aan andere organisaties die zich inzetten voor de hulp van slachtoffers van verkrachting. In zowel Australië als Zuid-Afrika werden evenementen gehouden om nog meer geld op te halen; uiteindelijk hoopt de organisatie wereldwijd mensen voor te kunnen lichten en slachtoffers verder te helpen.

Onderwerpen