Spring naar de content

Champions League: leve de voorspelbaarheid!

De opluchting was bijna voelbaar: wat fijn dat Juventus standhield tegen Monaco. Het was niet mooi en Juventus had weinig meer gedaan dan verdedigen, maar de 0-0 in Zuid-Frankrijk was voldoende. Want jongens, wat goed dat de halve finale van de Champions League nu uit vier topteams bestaat. Uit teams die we kennen en waarvan we de opstelling al zo’n beetje kunnen dromen. Met Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München en Juventus komt de fine fleur van het voetbal in actie en dat zien we graag. Ja toch?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Hoe anders was dat aan het begin van het seizoen, toen columnisten woorden tekort kwamen om de voorspelbaarheid van de Champions League te hekelen. Vroeger, toen we nog de Europa Cup hadden was alles veel avontuurlijker en verrassender, aldus de critici. Door het knock out-systeem kon een miljonairsploeg die een slechte dag had er in de eerste ronde al uitvliegen. Dat waren nog eens tijden. Het grote geld heeft de Champions League geleidelijk aan van een toernooi in een soort halve competitie veranderd en als beetje romanticus moest je daar tegen zijn. De krachtpatsers in de skyboxen hebben een systeem afgedwongen waardoor de rijkere clubs in de grotere West-Europese landen vrijwel zeker zijn van deelname. En met hun brede selecties kunnen die vormverlies en blessures altijd weer opvangen zodat ze straks in het voorjaar de buit onderling verdelen. Dat was de toon — het was een schande. Het publiek wil meegesleept kunnen worden door Davids die de Goliaths verslaan. Ja toch?

Vragen te over
Misschien wel niet. Behalve in Portugal en Frankrijk zou niemand verlekkerd hebben uitgekeken naar een wedstrijd als FC Porto – Monaco. In plaats daarvan dromen velen nu al van de rushes van Arjen Robben door de defensie van Barcelona, waarna de Spanjaarden snel uitverdedigen via Luis Suarez die op Philipp Lahm afstormt. Zal Toni Kroos de opdracht krijgen om Andrea Pirlo te schaduwen in een poging de oude vos met zijn filosofenbaard af te stoppen? Vragen te over voor de liefhebber. Niets leuker dan topspelers die alle registers open moeten trekken om een potje voetbal te winnen. Zo denken ze er buiten Europa ook over. Op alle continenten zal de Champions League bekeken worden op 5 en 6 mei. Honderden miljoenen verheugen zich op Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Dat je zegt: leve de voorspelbaarheid! En trouwens, het meeste geld zit in Engeland en Engelse clubs zijn al lang uitgeschakeld. Dus zó dichtgetimmerd is het miljoenenbal nu ook weer niet.

Iedere zondag schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.