Spring naar de content

Hoe Hitler en Eva Braun elkaar 70 jaar geleden het ja-woord gaven

Vandaag is het precies zeventig jaar geleden dat Adolf Hitler en Eva Braun trouwden. Op 29 april 1945 gaven de twee elkaar het ja-woord in de bunker waar ze zich al sinds het begin van dat jaar verscholen. Hun huwelijk was van korte duur: een dag later pleegden ze zelfmoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Hun huwelijk werden vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog voltrokken. In zijn testament schreef Hitler, vlak voor zijn dood, woorden van de volgende strekking: “Omdat ik meende tijdens de oorlogsjaren niet de verantwoordelijkheid van een huwelijk op mij te kunnen nemen heb ik nu, aan het einde van mijn levensweg, besloten om te trouwen met de vrouw die na jaren van trouwe vriendschap vrijwillig koos mijn lot te delen in een stad die reeds bijna geheel belegerd is.”

Sie geht auf ihren Wunsch als meine Gattin mit mir in den Tod”, luidt de daaropvolgende zin. En de dood kwam snel. Op 30 april werden hun lichamen gevonden. Braun zou een cyaankalicapsule hebben ingenomen, Hitler zou zich eveneens hebben vergiftigd en zichzelf door zijn slaap hebben geschoten. Over de daadwerkelijke oorzaak bestaat nog weleens twijfel, maar volgens Rochus Misch, de laatste ooggetuige van Adolf Hitlers zelfmoord, waren ze in ieder geval dood. Dat zei de voormalig lijfwacht van Hitler in een interview met de Volkskrant in 2003.

Vijf dagen na de dood van Hitler en Braun, op 5 mei, werd Nederland bevrijd door de geallieerden. Dinsdag viert Nederland dan ook 70 jaar Bevrijding.

Onderwerpen