Spring naar de content

Giro d’Italia 2015: Favorieten, afwezigen & het Nederlands elftal

Na de voorjaarsklassiekers maakt de wielerwereld zich op voor de Giro d’Italia. Het is de eerste grote ronde van het jaar, die aanstaande zaterdag van start gaat met een ploegentijdrit over 17,6 kilometer van San Lorenzo al Mare naar San Remo. Wie zijn de grote favorieten, wie doen er juist níet mee en wie verdedigt de Nederlandse eer? Een voorbeschouwing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

HP contadorDe favorieten
1. Alberto Contador (Spanje, 32 jaar, Tinkoff)De betreurde, op 34-jarige leeftijd overleden Marco Pantani was de laatste renner, die zowel de Giro d’Italia als de Tour de France in één zomer wist te winnen. Uitgerekend in 1998, misschien wel het zwartste jaar uit de geschiedenis van het wielrennen, qua doping. Ook Pantani zat toen al lang en breed aan de EPO, zo weten we nu jaren later. In historisch perspectief én met de focus op het schone wielrennen is de sport momenteel gebaat bij, hoe raar het misschien ook mag klinken, een ietwat saaie kampioen. Als iemand de prestatie van Marco Pantani kan herhalen, dan is het Alberto Contador dit seizoen. De 32-jarige Spanjaard is de vijf sterren favoriet in de Giro en zal zijn slag al in de openingsweek moeten slaan, met het oog op latere tijdritten. Grote vraag, na een eventuele overwinning, is of Contador straks ook als kopman van Tinkoff van start zal gaan in de Tour. Zoals het er nu naar uitziet is dat nog steeds de bedoeling.

2. Richie Porte (Australië, 30 jaar, Sky)HP porte
Louter afgaande op de resultaten van dit seizoen is niet Contador, maar Richie Porte de grote favoriet voor de eindzege in Italië. Acht overwinningen behaalde hij al  tot nu toe. Daarmee is Porte op een keerpunt in zijn carrière beland. Hij neemt namelijk alleen nog maar genoegen met een overwinning in een grote ronde. Die overwinningen worden mogelijk gemaakt door een ijzersterke ploeg die om hem heen.

HP uran3. Rigoberto Urán (Colombia, 28 jaar, Etixx-Quick Step)
De nummer twee van de laatste twee Giro-edities. Opmerkelijk genoeg is Urán op 28-jarige leeftijd al tien jaar prof en heeft zich het voorbije jaar ernstig verbeterd in het tijdrijden. Klimmen kon hij al en ook de massasprints schuwt hij niet. Urán is samen met Sergio Henao – en na Nairo Quintana – het grootste en meest complete wielertalent van Colombia.

4. Fabio Aru (Italië, 24 jaar, Astana)
HP aruHelemaal kiplekker verschijnt de jonge Italiaan niet aan de start, want hij wordt geplaagd door een maagvirus. Toch zijn de verwachtingen, na zijn doorbraak met een derde plaats in de Giro van vorig jaar, torenhoog. In het voorseizoen hield de geboren Sardijn een , met deelname aan slechts twee meerdaagse wedstrijden (Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië). Belangrijke secondant in de jacht van Aru op de roze leiderstrui is zijn 38-jarige ploeggenoot en wegkapitein Paolo Tiralongo, die Aru ook buiten de koers onder zijn vleugels heeft genomen. Als grote broer én bodyguard.

5. Domenico Pozzovivo (Italië, 32 jaar, Ag2r-La Mondiale)HP Pozzovivo
Pozzovico is in de vorm van zijn leven. De nummer vijf van vorig jaar rijdt zijn negende Giro d’Italia en is de daarmee de man met de meeste ervaring. Maar waar we Pozzovivo zeggen, hadden we ook Jurgen van den Broeck (Lotto-Soudal), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Benat Intxausti of Jon Izagirre (beiden Movistar) kunnen zeggen. Je weet het niet. In principe rijdt Roman Kreuziger bijvoorbeeld in dienst van zijn kopman, Contador, maar mocht de aangewezen nummer één wegvallen, om wat voor een reden ook, dan zal Kreuziger ongetwijfeld voor eigen kansen mogen gaan.

De afwezigen
Schrijf  maar op: Chris Froome (Sky), Nairo Quintana (Movistar) en Vicenzo Nibali (Astana)! Het zijn – samen met Contador – straks de grote favorieten in de Tour de France, want nu afwezig in de Giro. Bauke Mollema (Trek) kreeg de garantie van het kopmanschap in de Tour, dus ontbreekt hij in de Giro. Alejandro Valverde (35, Movistar) kende een prachtig voorseizoen en zal zich alleen nog druk maken in de Ronde van Spanje. Van het sprintersgilde is Marcel Kittel (Giant-Alpecin) de opvallendste afwezige, naast Mark Cavendish (Etixx-Quick Step), John Degenkolb (Giant-Alpecin) en Alexander Kristoff (Katusha) laat ook hij de Tour de France prevaleren.

Het Nederlands elftal
De vraag is: wat mogen we verwachten van de Nederlanders in koers? Antwoord: Niet al te veel. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) is eigenlijk de enige Nederlandse renner in koers, die heel misschoen uitzicht krijgt op een top 10-klassering.  De opstelling van het ‘Nederlands elftal’ in de Giro d’Italia ziet er als volgt uit: Stef Clement ( Iam Cycling), Tom Veelers (Giant-Alpecin), Pieter Weening (Orica Greenedge), Tom Jelte Slagter (Cannondale-Garmin), Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo), Rick Flens (Lotto NL-Jumbo), Nick van der Lijke (Lotto NL-Jumbo), Maarten Tjallingii (NL Lotto-Jumbo), Martijn Keizer (Lotto NL-Jumbo), Moreno Hofland (Lotto NL-Jumbo) en Boy van Poppel (Trek Factory Racing).

Primeur
Het uitzicht op grote Oranje-successen is minimaal, maar de globalisering van het wielrennen neemt ondertussen alleen maar verder toe. Van een paar Japanners in koers (Manabu Ishibashi en Fumiyuki Beppu) kijkt niemand meer op. Staan er twee Brazilianen op de startlijst van de Giro (Murilo Fischer en Rafael Andriato)? Is allang geen unicum meer. Zelfs de Ethiopiër Tsgabu Grmay (Lampre) is inmiddels een bekend gezicht in het peloton. Maar met vijfvoudig nationaal kampioen Xu Gang (Lampre) en ‘break awaykiller’ Ji Cheng (Giant) – woonachtig in Hengelo – heeft de Giro dit jaar ook twee Chinese renners in koers. Dat is dus wel een primeur!

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: wielrennen.