Spring naar de content

Vurschrukkuluk: Hans Jansen (1942-2015) over de waanzin van alledag

Dinsdagochtend overleed arabist en Europarlementariër Hans Jansen op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Jansen, een oudgediende van HP/De Tijd, schreef ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de Haagse Post een column over ‘alledaagse waanzin’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Het leven was vurrukulluk en wat waren we goed gewend aan de alledaagse waanzin die door de straten en parken klotste. Maar een tsunami van politieke correctheid heeft in een paar decennia een einde weten te maken aan de pret. Er is verzet geweest, maar de vijand was sterk. Door mensen met een kaksent – denk aan mannen als Roel van Duijn, Ton Regtien en hun erfgenamen in de politiek en de media – hebben we ons laten meeslepen in een nationale cultus ter verheerlijking van zieligheid. De zielige mensen zelf zijn omsingeld geraakt door een industrie die aandacht, medelijden, subsidie, uitkeringen, hulp, bed, bad en brood verstrekt. Nu zijn ze echt zielig, want er is geen ontsnappen meer aan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hadden we maar wat meer naar Cherry Duyns, Rudy Kousbroek, Theo van Gogh, Ischa Meijer, Gerard en Karel van het Reve geluisterd. Maar nee, we hebben de grote, spectaculaire theaterstukken op het Nederlandse nationale podium laten produceren door wijsneuzen als Femke Halsema, Tara Singh Varma, Volkert van der Graaf, Harry Intifada Bommel, en mensen van wie mijn cardioloog mij, met het oog op mijn bloeddruk, dringend aangeraden heeft de namen niet te noemen. Maar de een is minister-president van een klein land dat lid is van de EU, en de ander leidt een partij die in elke peiling weer iets kleiner wordt, meer zeg ik niet.

Toen het leven nog vurrukulluk was, woonde ik vlak bij het Vondelpark. De alledaagse waanzin was nog mild. Niet alle bestuurders waren tevens gezalfd tot priester van de Linkse Kerk. Ik ging voor dominee leren. Maar helaas. Ongeloviger, cynischer en seculierder dan mijn toenmalige hoogleraren kon je ze niet vinden. Dominee worden – dat was voor de dommen, dat was een van de belangrijkste boodschappen die het docentenkorps uitstraalde. Geen van mijn jaargenoten is dan ook dominee geworden. Niets vermoedend en opgewekt, vol kwinkslagen, sloopten de beroepschristenen hun eigen kerken. Het was, geef maar toe, ook bevrijdend, en gaf lucht. Ik tenminste heb veel gelachen.

Toen kwamen de moslims uit Noord-Afrika en Turkije naar Europa. Die waren zielig. Die waren vroom. Paste als een hand in de Europese handschoen. Net als bij de kerken zou het probleem van die rare vroomheid zichzelf wel oplossen. Dachten we. Maar zo werkt het niet. In Europa is het christendom van bovenaf verdampt, het verval is gestart bij de opleiders van de beroepschristenen. In de islam ligt het andersom. De opleiders van de beroepsmoslims, in Cairo, Mekka en Medina, hebben ze nog keurig op een rijtje, er valt daar niets te lachen, behalve dan om het strategische onbenul van hun tegenpartij.

De beroepsmoslims bouwen, nauwelijks opgemerkt, ernstig en met succes, aan een koninkrijk waarin een macaber soort waanzin alledaags zal zijn. Kruisiging, onthoofding en steniging, maar zonder voor het werpen van de eerste steen te wachten op iemand die zonder zonden is. En het Blauwe Theehuis in het Vondelpark wordt ooit een islamitisch cultureel centrum annex moskee. Dan is het volbracht: de westerse christelijke en post-christelijke alledaagse waanzin eindelijk voorgoed voorbij.”

Hans Jansen overleed aan de gevolgen van een herseninfarct, dat hij zondag kreeg. Zijn familie liet gisteren weten: “Na een dappere eigenwijze strijd met humor en tederheid is hij vandaag rond 11.00 uur overleden, omringd door zijn familie.”

Onderwerpen