Spring naar de content

Het geheim van meesterinterviewer Martin Šimek

Hij kwam naar Nederland als tenniscoach, maar vond pas echt zijn plek achter de radiomicrofoon. De nachtprogramma’s waarin hij zijn gasten hun hart liet uitstorten, werden legendarisch. Tom Kellerhuis stelt 46 vrijpostige vragen aan meesterinterviewer Martin Šimek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

We zijn elkaar ooit een keer eerder tegengekomen, kort aan de bar van een restaurant en toen zei jij: ‘Leuk dat ik jou nu tegenkom, maar wel zonde, want nu kunnen wij elkaar nooit meer interviewen.’ Waar kwam dat vandaan?
“Nou, kijk, ik denk dat het bijzondere was aan mijn gesprekken op de radio dat ik nooit mijn gasten kende. En dat is heel zeldzaam, want Nederland is klein en hangt van de netwerkjes aan elkaar. Maar dat heb ik nooit gedaan. In mijn agenda staan de loodgieter, de schoorsteenveger en een paar vrienden, maar verder geen bekende Nederlanders. Dus ik interviewde altijd mensen die ik voor het eerst ontmoette.”
Die zag jij in de uitzending pas werkelijk voor het eerst?
“Ja, altijd. En na het gesprek, ook als er een band of wederzijdse sympathie ontstond, heb ik nooit verdere afspraken met mijn radiogasten gemaakt. Omdat ik hoopte ze nog een keer te interviewen, over tien of twintig jaar. Ik was graag met Šimek ‘s nachts doorgegaan tot mijn dood. Het was echt mijn medium. Dat radio-interview in de nacht, tussen twaalf en één, paste precies bij mij. Ik ben geïnteresseerd in de mens. Dat klinkt vast verschrikkelijk op papier, maar het is wel zo!”
Maar daarmee heb je nog geen antwoord gegeven op mijn vraag. Waarom mag je je gasten niet kennen?
“Kijk, als ik jou spreek aan de bar, ontstaat er bij mij al een idee van jou. Of ik vind je een klootzak, of ik vind je leuk. Dat is al fout. Want ik moet helemaal niks van je vinden.”
Omdat je onbevangen wilt zijn?
“Ik móet onbevangen zijn. Ik leid je in. Ik leid je in met datgene wat je hebt bereikt in het leven, en dan kom jij die studio in en zie ik je voor het eerst.”
Naast je wekelijkse cartoons maak je voor De Groene ook regelmatig zelfinterviews. Vooral van die over seks en erotiek heb ik gesmuld. Zo universeel als je erover schrijft.
“Alles wat met liefde gebeurt is prachtig, ook de meest woeste seks. Liefdeloze seks is even erg als een liefdeloos huwelijk.”
Ik verwacht vanavond thuis een date, coach me eens?
“Wees jezelf. Verkleed je als Roodkapje. Of ga voor de deur liggen wachten als voetveeg, doe wat je niet laten kan. Het is jouw avond.”
Maar wat is de tactiek?
“Nee, dat kan niet. Tactiek zit in je hoofd, daar kom je niet ver mee. Laat het gebeuren.”

Het hele interview met Martin Šimek leest u in de HP/De Tijd die nu in de winkel ligt. Lees hem hier digitaal, of sluit hier een voordelig abonnement af.

Onderwerpen