Spring naar de content

B.B. King (1925-2015): blueslegende, podiumbeest en inspiratie voor velen

Tussen de katoenplantages in de buurt van het stadje Indianola, in de Amerikaanse staat Mississippi, werd in 1925 een jongetje geboren dat de naam Riley B. King kreeg. In het destijds nog zwaar gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten (de rassenemancipatie kwam pas in de jaren zestig echt op gang) groeide hij op en hielp hij als kind al op de plantages, zodat zijn ouders financieel rondkwamen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Naar verluidt kocht de jonge Riley op zijn twaalfde zijn eerste gitaar, hij speelde en zong gospelmuziek. Niet onverdienstelijk, en hij besloot vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1946 zijn geluk te beproeven als muzikant in Memphis, Tennessee. De rest is geschiedenis. Riley B. King werd bekend onder zijn podiumnaam B.B. King, en groeide uit tot een van de beste bluesgitaristen ter wereld. Hij wordt weleens ‘de vader van de moderne gitaarsolo’ genoemd.

Met een muzikale carrière die bijna zeven decennia omspande werd King een heuse legende, en een inspiratie voor velen. The Rolling Stones lieten hem spelen in het voorprogramma van hun Amerikaanse tour in het jaar 1969, waardoor de (in die tijd) zwarte bluesmuziek van King terechtkwam bij een (veelal) blank rockpubliek.

Die andere, legendarische artiest uit de jaren zestig, liep ook weg met King: de jonge Jimi Hendrix roemde hem veelvuldig en nam verschillende duets op met hem. Uit die tijd is ook Eric Clapton, die in 2010 nog het podium deelde met zijn grote voorbeeld.

Maar de invloed van King gaat verder dan dat. Wie anno 2015 over de legendarische Beale Street in Memphis, de stad die King beroemd maakte, loopt, ziet met eigen ogen dat die ‘oude’ bluesmuziek nog steeds springlevend is. In de talloze bars en kroegen is aan het geluid van King niet te ontkomen. Hij heeft er zelfs een eigen club: de B.B. King’s Blues Club.

En in de moderne popmuziek zijn er ook nog grote namen die de klanken van het donkere jongetje uit Mississippi ten gehore brengen. De belangrijkste van deze artiesten is John Mayer, een popmuzikant die waarschijnlijk geen introductie nodig heeft. Ook hij deelde het podium met King, en dat leverde een bijzonder optreden op, zoals u kunt zien in onderstaande video.

Hij bleef optreden tot op late leeftijd, maar eens is het voorbij. B.B. King overleed gisteren aan de gevolgen van diabetes en een hoge bloeddruk. Hij werd 89 jaar oud. De King is niet meer, maar zijn indruk is onuitwisbaar.