Spring naar de content

Zo recycelde Disney animatiefilms

In 1937 verscheen Snow White and the Seven Dwarves van Walt Disney Animation Studios, en sindsdien heeft Disney onophoudelijk iconische animatiefilms geleverd. Generaties groeiden op met de avonturen van Sneeuwwitje, Doornroosje en Robin Hood. Maar hoe verschillend de films vaak zijn, hier en daar kan de oplettende kijker wat overeenkomsten hebben gevonden. De wereldberoemde animatiestudio hergebruikte in al die jaren namelijk nog weleens wat materiaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Van het handgeklap van Sneeuwwitje tot de danspassen van beer Baloe. De bewegingen zijn – in een iets andere vorm – overgetekend voor Robin Hood. De film uit 1973 zit veel materiaal uit oudere disneyklassiekers. Walt Disney Animation Studios had het destijds financieel zwaar, onder meer door de bouw van het attractiepark Disneyland. Dus, om kosten te besparen, recycelde Disney gewoon wat scènes.

Elk frame werd indertijd met de hand getekend, een tijdrovend proces. Om de productie makkelijker en goedkoper te maken werden oude tekeningen uit de archiefkast gehaald en overgetrokken. Deze techniek noemt men rotoscoping en werd in eerste instantie gebruikt om de bewegingen van acteurs in vlees en bloed op het papier na te bootsen. Daarnaast bleek het een lucratieve methode om binnen het krappe productiebudget te blijven.

Onderwerpen