Spring naar de content

Zien dit weekend: opiniemakers in Sicilië, de marathon van Bethlehem & De Surprise

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

AbrahamAsscherDe Joodse Raad
Journalist Hans Koop schreef ooit een boek over de Joodse Raad – de organisatie die toezag op de joodse gemeenschap ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het onderwerp liet hem nooit meer los. Nu komt hij met een documentaire over de door nazi’s ingestelde instantie van Abraham Asscher en David Cohen. Welke rol speelde de Raad in het deportatieproces van Nederlandse joden?
‘De langste nacht voor de Joodse Raad’, vrijdag 22 mei om 14.30 op NPO 2

Opiniemakers in Sicilië
Sophie Hildebrand gaat samen met opiniemakers Eva Jinek, Thierry Baudet, Mirthe Hylkens, Olaf Koens en Özcan Akyol naar Sicilië. Daar praten ze over de vele vluchtelingen die ergens anders in Europa een beter bestaan zoeken. Moeten wij vluchtelingen die in gammele bootjes stappen wel of niet binnenlaten?
‘Leve Europa!’, vrijdag 22 mei om 19.35 op NPO 2

 

Palestijnse marathonloper
Een marathon lopen in eigen land lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat geldt niet voor iedereen. De Palestijnse marathonloper Marcel Abu Shedaq droomt er van om weer te mogen starten aan de marathon van Bethlemen. De in Gaza-wonende hardloopfanaat werd twee jaar op een rij verboden om naar de Westelijke Jordaanoever af te reizen. Lukt het hem deze keer wel om mee te doen? De Vlaamse journalist Berber Verproest bezoekt voor zijn documentaire Vranckx de muren van Bethlemen, en staat stil bij de oorlog waarvan Gaza nog niet niet is hersteld.
‘Vranckx’, zaterdag 23 mei om 20.10 op Canvas

Songfestival
Trijntje doet dit jaar niet mee aan de finale van het Songfestival. De Australiërs staan wel in de finale. Het land werd eenmalig toegelaten tot het Europese muziekevenement ter ere van het zestigjarig bestaan (en omdat de Australiërs groot fan zijn). De kenners voorspellen dat Zweden en Rusland de meeste punten zullen krijgen. En een geheimtip van de redactie: houd uw tablet of telefoon bij de hand, het songfestival is namelijk niet half zo leuk zonder Twitter.
‘Eurovisie Songfestival: Finale’, zaterdag 23 mei om 20.59 op NPO 1

Suiker of vet
Volgens het ene dieet moet je alle suikers verbannen; volgens een andere afvalmethode is vet de grote boosdoener. Wat is slechter voor ons lichaam? Suiker of vet? Een tweeling, beide broers zijn arts, zoeken het uit. De ene broer eet geen vet meer en de andere broer gaat suikerloos door het leven.
‘Focus: Wat is ongezonder? Suiker of vet?’ zondag 24 mei om 19.15 op NPO2

Andere tijden voor Patrick Kluivert
In zijn hoogtijdagen zorgde Patrick Kluivert ervoor dat Ajax de Champions League won. Niets leek hem in de weg te zitten. Totdat hij enkele maanden later een verkeersongeluk veroorzaakt. Van het ene op het andere moment is zijn populariteit verdwenen. Voor het eerst praat de oud-profvoetballer over die tijd.
‘Andere tijden sport’, zondag 24 mei om 22.10 op NPO1

de_surprise_57092661_st_2_s-lowMike van Diem is terug
Jacob (Jeroen van Koningsbrugge) en Anne (Georgina Verbaan) schrijven zich in bij een bedrijf dat mensen helpt om uit het leven te stappen. Ze zijn vastberaden er een einde aan te maken, totdat de twee elkaar ontmoeten. ‘De Surprise is door droogkomische dialogen, het klein gehouden spel en de onverwachte plotwendingen een genrefilm met een verfrissende twist geworden’, zo oordeelt HP/De Tijd. Regisseur Mike van Diem is met deze verfilming van een kort verhaal van Belcampo terug van (lang) weggeweest.
‘De Surprise’, draait nu in de bioscopen. Bekijk hier de trailer

Onderwerpen