Spring naar de content

En FIFA-voorzitter Sepp Blatter is zélf nog gewoon op vrije voeten

Dat was ruw wakker worden, vanochtend, in Zwitserland. Ruim 200 FIFA-officials zijn tezamen om vrijdag de nieuwe voorzitter te kiezen. Hoewel: ‘nieuw’ komt niet vaak voor daar, ook nu wijst alles er op dat Sepp Blatter wordt herkozen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Welke bananenrepubliek dan ook heeft binnen het wereldvoetbalorgaan een eigen stem, en dat betekent dat we in onze superieure Westerse discussies over wat er allemaal mis is bij de FIFA maar beter rekening houden met de wereldstandaard van normen en waarden. Dan schrik je je dood, maar het is wel hoe het gaat.

Sepp Blatter vliegt de wereld over, al strooiend met geld en financiële faciliteiten als ware hij de president van een centrale bank. Een trapveldje hier, een stadionnetje daar. Zeker in kleine landen die van Nederland misschien zelfs wel ontwikkelingshulp ontvangen zijn dat heel concrete zaken die maken dat je weet waar je belangen liggen: bij Sepp Blatter.

Of bij Qatar dat naar het schijnt ook nogal wat FIFA-functionarissen heeft verblijd met financiële tegemoetkomingen in ruil voor een stem op de nominatie van Qatar. Zo werkt het in de wereld en bij de FIFA en dat gaat nooit anders worden.

Zes bobo’s zijn vanochtend door de Zwitserse politie en op verzoek van de Verenigde Staten van hun bed gelicht. Het is klein bier waar al heel lang het vermoeden van corruptie om hing. In die zin is Blatter er misschien wel blij mee. Leep als hij is kan ook niet worden uitgesloten dat hij een deal heeft gesloten met de VS: pak die zes maar op, hun uiterste verkoopdatum is toch al verstreken.

En dus kan er elk moment een verklaring van de FIFA komen dat het volledig meewerkt aan het onderzoek en vindt dat het recht z’n loop moet hebben. En zal Sepp Blatter aanstaande vrijdag gewoon weer op het schild worden gehesen. Hij was altijd al voor een grote schoonmaak, en laat die nu net hebben plaatsgevonden.

Onderwerpen