Spring naar de content

Suriname herkiest Bouterse, geen moordenaar, maar een charismatisch leider

Een nieuwe ambtstermijn voor de Surinaamse president Desi Bouterse is onvermijdelijk. Nooit eerder haalde een Surinaamse partij een absolute meerderheid, maar gisteren bleek het Bouterse te zijn gelukt met zijn Nationale Democratische Partij (NDP). Zijn partij steeg bij de verkiezingen deze week van 9 naar 27 zetels in het 51 zetels tellende parlement. Hoe kan de voor drugshandel veroordeelde en hoofdverdachte van de Decembermoorden toch zo populair zijn in het land? En wat betekent zijn herverkiezing voor de toekomst van Suriname?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Suriname was tot eind 1975 een land binnen het Nederlandse Koninkrijk. In november van dat jaar werd het land officieel onafhankelijk. De man die de afgelopen decennia een stempel heeft gedrukt op het land pleegde als onderofficier in 1980 een staatsgreep, was tot 1988 militair dictator en gaf in 1982 opdrachten tot de beruchte Decembermoorden, waarbij in totaal 15 tegenstanders van het militaire regime zijn doodgeschoten.

Zijn naam: Desi Bouterse. Het is dezelfde man die de afgelopen vijf jaar de democratisch gekozen president was van Suriname en die de parlementsverkiezingen van afgelopen maandag met een historische uitslag heeft gewonnen.

Bouterse haalde met zijn Nationale Democratische Partij 27 van de 51 zetels, een ongelofelijke groei van 18 zetels. De grootste oppositiepartij V7 moet het doen met 17 zetels in De Nationale Assemblée, zoals het Surinaamse parlement officieel heet. Het is een kwestie van tijd totdat Bouterse opnieuw wordt gekozen tot president. Je zou denken dat iemand met een verleden als militair dictator die zijn tegenstanders liet executeren niets meer te zeggen zou hebben in de politiek.

Maar de oud-dictator heeft zich de afgelopen vijf jaar als president populair gemaakt met socialistische plannen, dus door vooral veel geld uit te geven aan grote groepen kiezers. Denk aan jongeren, ouders en ouderen, die allemaal cadeautjes kregen: de invoering van het minimumloon, de afschaffing van het schoolgeld en het verhogen van de kinderbijslag (van 0,75 euro per kind per maand naar 12 euro) en de AOW (van 70 euro naar 130 euro per maand). Dat dat ook betekent dat de schuldenlast nu meer dan 1,5 miljard euro is. Dat is sinds 2000 niet zo hoog geweest.

Zoals de Surinaamse econoom Regelio Dodson uitlegt: “In vijf jaar tijd probeerde Bouterse heel wat beloftes in te lossen. Er zijn echter te veel verschillende lijnen uitgezet, zonder diepgang of realistische aanpak. De voornaamste bron van inkomsten in Suriname zijn de grondstoffen. Alternatieven zijn er niet. Als de wereldprijs van goud en olie zakt, zoals de laatste jaren het geval, is dat onmiddellijk voelbaar.” Het NRC Handelsblad schreef gisteren dat 62 procent van de werkenden semi-ambtenaar is. Dat is ongezond en onhoudbaar.

De herverkiezing van Bouterse heeft dus met het uitbreiden van de verzorgingsstaat en het uitdelen van cadeautjes te maken. De Decembermoorden zijn amper van belang, ook door het gebrek aan goed geschiedenisonderwijs in het land. Giwani Zeggen, columnist van dagblad De Ware Tijd legt uit waarom de Decembermoorden geen rol meer spelen voor de nieuwe generatie: “Jongeren die zijn geboren na 1980 zien hem niet als moordenaar, maar als charismatisch leider. Dat er in 1982 ooit mensen zijn vermoord is niet van eminent belang. Wél dat ze grond krijgen om een huis te bouwen, en dat de doktersrekening wordt betaald.”

Het strafproces voor de Decembermoorden is sinds 2012 geschorst. Met de massale keuze van Surinamers voor Bouterse blijft het wachten op gerechtigheid.

Onderwerpen