Spring naar de content

De affaire-FIFA: hoe het zover heeft kunnen komen

Wie nog nooit van de wereldvoetbalbond FIFA had gehoord, weet na gisteren wel beter. Liefst negen (oud-)FIFA-officials werden aangehouden, allen uit de Caraïben en Midden- en Zuid-Amerika. Corruptie wordt hen ten laste gelegd. En dat allemaal aan de vooravond van de FIFA-presidentsverkiezingen. Is de positie van Sepp Blatter (79) na bijna zeventien jaar eindelijk aan het wankelen gebracht?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Het arrestatiefestijn begint woensdagochtend, in Zürich, Zwitserland. De Zwitserse politie arresteert zeven FIFA-functionarissen die worden verdacht van het aannemen van steekpenningen en het accepteren van verbogen commissies, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat maar liefst vier jaar onderzoek deed naar de kwestie-FIFA. Kroongetuige lijkt daarbij Chuck Blazer, die volgens de aanklager al eerder schuld heeft bekend en vervolgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI zou hebben geholpen bij het speurwerk naar de andere verdachten.

Goochelen met medailles
Het zou dus zo kunnen zijn dat Blazer zijn voormalige FIFA-collega’s er doodleuk bijlapt. De namen: Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela). Het zal u waarschijnlijk niet al te veel zeggen. Wel, zij zijn opgepakt. Vicevoorzitter Jeffrey Webb (eveneens Kaaimaneilanden) en Jose Maria Marin (voormalig voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) zijn de opgepakte pronkstukken. Marin kwam overigens al eerder opmerkelijk in het nieuws, nadat hij in 2012 bij de medaille-uitreiking van een jeugdtoernooi een van de medailles in zijn eigen broekzak liet verdwijnen.

Naast de medaille van Marin, verdween er sinds 1991 wel meer. 150 miljoen dollar aan steekpenningen en gunsten bijvoorbeeld. Volgens de Amerikaanse officier van justitie Loretta Lynch werden de vele dollars aan zeker twee generaties voetbalbestuurders uitgekeerd, die daarmee hun positie en het in hun gestelde vertrouwen misbruikt hebben. Verder zou de corruptie wijdverbreid, systematisch en diepgeworteld zijn.

Verkiezingen
Vooralsnog gaan de wereldkampioenschappen voetbal in Rusland (2018) en Qatar (2022) gewoon door. Althans, als het aan de FIFA zelf ligt. Volgens de wereldvoetbalbond is er geen sprake van ernstige misstanden omtrent de toewijzing van de toernooien. Toch zijn de Zwitsers wel degelijk een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijk fraudeleuze handelingen van FIFA-functionarissen. Dit onderzoek staat los van het Amerikaanse onderzoek.

Desalniettemin lijkt FIFA-baas Sepp Blatter vrijuit te gaan. De verkiezingen van de nieuwe voorzitter gaan vrijdag vooralsnog door, ondanks een dringend verzoek van de Europese voetbalbond UEFA om ze uit te stellen. Van een uitreisverbod uit Zwitserland voor Blatter blijkt geen sprake. De strijd gaat tussen prins Ali bin-Al Hussein en de huidige praeses, Blatter. Luis Figo en onze landgenoot Michael van Praag waren ook in de race, maar legden het bijltje erbij neer. De strijd tegen Blatter zou ondoenlijk zijn.

Blatter was zelf overigens een van de laatsten die op de hectische dag reageerde. “Dit is een moeilijke tijd voor het voetbal, voor de fans en de FIFA als organisatie”, zei hij in een schriftelijke verklaring. “Hoe ongelukkig deze gebeurtenissen ook zijn, toch zijn we blij met de acties en onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten.”

Dat valt te betwisten. Een eerder rapport van FIFA-onderzoeker Michael Garcia werd als afval behandeld. In september 2014 publiceerde hij een onderzoek naar de biedingsprocedures voor de WK’s in Rusland en Qatar. Het 430 pagina’s tellende rapport werd echter niet gepubliceerd. Volgens de FIFA zou dat ‘te veel juridische gevolgen’ hebben. Garcia riep op om het rapport openbaar te maken, waarna de FIFA met een eigen samenvatting van de conclusies kwam. Die bevatte volgens Garcia dan weer veel fouten en onvolledigheden. Op dat moment was overigens ook al bekend dat de FBI onderzoek deed naar corruptie binnen de FIFA.

Onderwerpen