Spring naar de content

Hoe de Indiase overheid haar bevolking (wederom) laat stikken

Al meer dan 1800 mensen bezweken onder de extreem hete weersomstandigheden in India. Het land gaat gebukt onder de meest dodelijke hittegolf in twintig jaar, waarbij de temperaturen vanaf medio april 2015 al oplopen tot bijna vijftig graden Celsius. Asfaltwegen smelten, ziekenhuizen zijn overvol, airco’s vallen uit en het is nog niet voorbij. Volgens meteorologen houdt deze hitte nog minstens twee dagen aan. Wat doet de overheid? Niets anders dan in 2003. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

“Ademhalen is onaangenaam; alsof je met open mond voor een blazende föhn bent gaan zitten,” zo probeert Sacha Kester de lezers van de Volkskrant te laten beleven wat zij beleefde tijdens een hittegolf. Kester woonde vier jaar als correspondent voor de Volkskrant in India. Miljoenen mensen zijn niet in het bezit van een airco of kraan met stromend water vanwege de armoede die er heerst in het land. Als ze de beschikking hebben over een airconditioning, zoals Kester had, viel die in de zomer urenlang uit, omdat deze apparaten ‘stroom slurpen’ en het elektriciteitsnetwerk in India nogal zwak is.

Niet uitzonderlijk
De ondraaglijke hete weken in India zijn extreem, maar zeker niet uitzonderlijk. Weerman Peter Kuipers Munnek van de NOS meldt dat de temperatuur in deze tijd van het jaar vaker stijgt tot 48 graden Celsius. Ook het aantal doden is niet uitzonderlijk volgens de weerman. Het zijn er ieder jaar weer ontzettend veel. Maar volgens meteorologen is er de laatste vijftien jaar wel sprake van een toename van het aantal dagen waarop het kwik stijgt boven de 45 graden.

Falende overheid
Al in 2003 berichtte de nieuwswebsite One World over de falende Indiase overheid tijdens een hittegolf. Veel mensen wijten het groeiende aantal slachtoffers door de extreme weersomstandigheden aan de falende regering. Toen al hadden honderden levens kunnen worden gered als voorzorgsmaatregelen waren getroffen tegen uitdroging en een zonnesteek. Ook zijn er veel doden gevallen door vervuild en besmet drinkwater. Jayant Kumar, woordvoerder van een hulpverleningsorganisatie in 2003 (CASA) gaf toen aan dat de regering beter in beschutting, veilig drinkwater en een betere hygiëne moeten voorzien. Maar een hittegolf wordt niet geclassificeerd als natuurramp, waardoor de overheid de verantwoordelijk afschuift op de regering van de deelstaten, die helaas ook niets ondernamen.

Do’s en don’ts
Het is in 2015 niet veel anders. De overheid heeft de bevolking opgeroepen om ‘s middags zo min mogelijk naar buiten te gaan en om veel water te drinken. Het provinciebestuur in Talenga een lijst samengesteld met ‘do’s en ‘don’ts’, maar nog steeds wordt er niet veel meer ondernomen dan twaalf jaar terug. De vervuiling van de rivieren in India is zelfs de afgelopen vijf jaar verdubbeld.  De belangrijkste oorzaak is het lozen van onzuiver rioolwater in de rivieren. Door de opgedroogde waterbronnen en vervuilde rivieren loopt het land snel gevaar een tekort aan drinkwater te krijgen.

Mensen die reageren op nieuwsberichten van The Times of India geven aan dat een accurate weersvoorspelling al wonderen zal doen en dat tv-zenders 24 uur per dag, 7 dagen per week de bevolking zouden moeten informeren over de erbarmelijke omstandigheden. Ondanks dat er watertanks onderweg zijn naar diverse steden, worden de tekorten niet opgelost.

 

Onderwerpen