Spring naar de content

WK in Qatar is nu al dodelijkste ooit

Te midden van het grootste corruptieschandaal in de moderne sportgeschiedenis gaan de voorbereidingen voor het WK van 2022 in Qatar onverminderd door. Op het moment dat de eerste FIFA-bal wordt afgetrapt zullen er naar schatting 4000 arbeiders zijn omgekomen bij de bouw van voetbalstadions en andere projecten, een historisch dieptepunt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

De FIFA zit in het nauw, zoveel is duidelijk. Met de arrestatie van verscheidende FIFA-kopstukken deze week in het Zwitserse Zürich hebben de jarenlange verdenkingen van corruptie binnen de organisatie eindelijk geleid tot concrete acties. Ook sponsoren beginnen zich te roeren, grote merken als Adidas, Nike en Coca Cola spraken na de arrestaties hun zorgen uit over de vermeende corruptie van voorman Sepp Blatter en zijn FIFA-kornuiten.

Smeergeld en doden in woestijnstaat Qatar
Onderwerp van het onderzoek dat de FBI tegen de voetbalorganisatie is gestart zijn de enorme hoeveelheden smeergeld (meer dan 100 miljoen euro) die door Rusland en Qatar aan de FIFA zouden zijn betaald om de wereldkampioenschappen in respectievelijk 2018 en 2022 te mogen organiseren.

Toch vertelt dit smeergeldonderzoek niet het volledige verhaal. Het gaat namelijk voorbij aan het enorme aantal doden dat de FIFA indirect heeft veroorzaakt door het WK toe te wijzen aan een land als Qatar, waar het snikhete klimaat en arbeidsomstandigheden die in niets onderdoen voor slavernij grote aantallen slachtoffers maken – iets waarover wij een jaar geleden al schreven.

Infographic: FIFA's Corruption Also Has A Human Cost | Statista

Het dodelijkste sportevenement
Uit de cijfers van statistiekbureau Statista blijkt onomstotelijk dat het WK in Qatar veruit het meest dodelijke is. De voorbereidingen zijn nog niet halverwege en toch torent het aantal slachtoffers met 1200 al uit boven dat van alle recente Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen samen. Zo vielen er bij de relatief slachtofferrijke voorbereidingen van de Spelen in Sotchi (60 doden) nog altijd 20 keer minder doden dan er tot nu toe in Qatar al zijn gevallen.

Naar verwachting zullen er bij aanvang van het WK in Qatar 4000 arbeiders zijn verongelukt bij de voorbereidende werkzaamheden. Een enorm aantal waarvoor de FIFA mede verantwoordelijk is omdat het het WK heeft toegewezen aan een land waarvan algemeen bekend is dat het buitenlandse arbeiders met aan slavernij grenzende wurgcontracten te werk stelt in erbarmelijke omstandigheden.

Ontneem Qatar het WK 2022 voordat er nog meer slachtoffers vallen. Kandidaten als de Verenigde Staten en Australië die bij de selectie in 2010 het gastheerschap aan hun neus voorbij zagen gaan hebben nog meer dan voldoende tijd om het toernooi op een fatsoenlijke manier te organiseren.