Spring naar de content

Contador wint de 98ste Giro d’Italia

Alberto Contador heeft de Ronde van Italië gewonnen. De leidende positie van de Spanjaard van Tinkoff-Saxo kwam zoals verwacht op de slotdag niet meer in gevaar. Voor de gelegenheid had de eigenaar van het team, Oleg Tinkoff, zijn haar roze geverfd. De 21ste en laatste etappe, een vlakke rit van Turijn naar Milaan, werd zondag gewonnen door de Belg Iljo Keisse.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Keisse was in de slotfase samen met de Australiër Luke Durbridge ontsnapt uit het peloton. “Het was een bochtige finale, ik wist dat er kansen lagen”, vertelde de renner van Etixx-QuickStep. “Daarbij had ik met Durbridge de juiste partner in crime gevonden. Ik heb in de sprint gebruik gemaakt van wat ik geleerd heb van mijn ploeggenoot Mark Cavendish.” De Duitser Roger Kluge won de sprint om de derde plaats. Moreno Hofland, de sprinter van LottoNL-Jumbo, werd achtste.

 Alberto Contador in het midden tijdens de start van de 21ste etappe.
Alberto Contador in het midden tijdens de start van de 21ste etappe.

In het eindklassement had Contador ruim twee minuten voorsprong op de Italiaan Fabio Aru. De Spanjaard Mikel Landa werd derde. De Nederlander Steven Kruijswijk, ploeggenoot van Hofland bij LottoNL-Jumbo, beëindigde de Giro als zevende.

Tour de France
Voor Contador was het na 2008 de tweede keer dat hij de Giro won. In 2011 was hij ook winnaar maar die zege werd hem later ontnomen wegens overtreding van de dopingregels. De Spanjaard heeft die straf altijd betwist. Hij gaat nu proberen ook de Tour de France te winnen. De laatste die in één jaar de dubbel realiseerde was de Italiaan Marco Pantani in 1998.